Electorala 2020

Pregătiri pe ultima sută de metri pentru scrutinul prezidenţial din 1 noiembrie din Republica Moldova

Pregătiri pe ultima sută de metri pentru scrutinul prezidenţial din 1 noiembrie din Republica Moldova. Comisia Electorală Centrală a făcut publice regulile ce trebuie respectate în ziua scrutinului pentru a asigura corectitudinea procesului electoral, şi pentru a împiedica răspândirea infecţiei de Covid 19. Astfel, în ziua alegerilor, toţi cetăţenii cu drept de vot se vor prezenta la urne cu pixul de acasă şi vor primi câte o mască de protecţie din partea statului la intrarea în secţia de vot.

Toate secţiile de votare vor fi dotate cu dezinfectaţi pentru igienizarea mâinilor la intrare şi la ieşire iar în secţia de vot nu vor fi admişi mai mulţi alegători decât numărul cabinelor de vot. Masca de protecţie devine obligatorie pentru toţi în spaţiile închise.

DORIN CIMIL, preşedintele Comisiei Electorale Centrale: "Respectearea distanţei fizice între persoane de 1,5 m, respectarea regulilor de igienă a mâinilor, alegătorii se vor prezenta la secţiile de vot cu pixurile personale, purtarea măştilor în spaţiile publice închise, asigurarea funcţionarilor electorali cu echipamente de protecţie". 

Şi dacă regulile ce urmează din secţiile de votare deschise în interiorul Republicii Moldova sunt clare, e incertitudine totală în privinţa votului din diaspora. Autorităţile spun că deocamdată nu au convenit cu reprezentanţii ţărilor gazdă, cum se va desfăşura procesul electoral, întrucât situaţia covid şi restricţiile impuse de diferite state se schimbă de la o zi la alta. 

MAXIM LEBEDINSCHI, secretar general al Comisiei Electorale Centrale: "Dacă secţia de votare se închide la ora 9, iar după ora 9 nu mai ai dreptul să ieşi în stradă, fie impui funcţionarii să stea pana la 6,7 fie trebuie să fie închisă secţia cu un termen mai redus, imediat cum vom avea un răspuns cert de la statele gazdă, cel mai probabil săptămâna viitoare o să avem o conferinţă cu colegii de la MAEIE". 

Potrivit deciziei Comisiei Electorale Centrale, la scrutinul din 1 noiembrie este interzis transportul organizat al alegătorilor la secţiile de vot. Interdicţia este valabilă atât pentru alegătorii din ţară, cât şi pentru cei din diaspora. 

MAXIM LEBEDINSCHI, secretar general al Comisiei Electorale Centrale: "La modul practic, fiecare din concurenţii electorali are dreptul să-şi desemneze observatori şi reprezentanţi cu drept de vot consulatativ, în toate secţiile inclusiv în cele de peste hotare. respectiv monitorizarea corectitudii îi revine fiecărui concurent electoral". 

Pentru alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie vor fi deschise 2143 secţii de vot, dintre care 139 sunt deschide pentru cetăţenii noştri din diaspora şi 42 pentru cetăţenii domiciliaţi în localităţile aflate temporar în afara controlului autorităţilor constituţionale de la Chişinău.