Eu Aleg

Cum facem Parlamentul şi Guvernul? Detalii despre procesul tehnic de formare a Legislativului şi Executivului

Obţinerea a 51 de mandate de deputat dintre cele 101 existente în Parlament. Aceasta este miza formaţiunilor politice înscrise în cursa electorală care îşi doresc să aibă mână liberă pentru a crea un Guvern. Dacă nicio forţă politică nu obţine majoritatea, atunci vor urma negocieri între partide. Care este procesul tehnic de crearea a noului Legislativ şi a Guvernului de la Chişinău, vedeţi în cele ce urmează.

Prima şi cea mai importantă misiune a noilor deputaţi de la Chişinău va fi formarea unei majorităţi parlamentare. Pentru acest lucru e nevoie de cel puţin 51 de deputaţi.  

ION TĂBÎRŢĂ, analist politic: „Ar fi desigur indicat ca acest număr să nu fie la limită. Pentru ca un Guvern să fie funcţional ar fi bine să fie o majoritate între 55-60 de mandate ca să aibă o acoperire în Parlament”.

Dar pentru a ajunge în Parlaament, formaţiunile politice au nevoie de votul alegătorilor. Partidele politice trebuie să acumuleze un scor de cel puţin 5% iar în cazul blocurilor electorale procentul e ceva mai mare, de 7 la sută. Candidaţii independenţi care râvnesc la fotoliul de deputat trebuie să obţină 2% din sufragii.

PRAGUL ELECTORAL

Partid politic: 5%
Bloc electoral: 7%
Candidat independent: 2%

ION TĂBÎRŢĂ, analist politic: „Raportul matematic ar fi aproximativ 1 deputat la 1%. Însă pentru ca viitorul legislativ să nu fie fărâmiţat la maximum şi să avem o anumită funcţionalitate - se introduce un prag electoral.”

Totuşi, voturile obţinute de unele entităţi politice, încadrate sub pragul electoral, nu vor rămâne neutilizate. Ele se acumulează şi se redistribuie acelor formaţiuni care au depăşit pragul şi au ajuns în Parlament.

ION TĂBÎRŢĂ, analist politic: „Această cifră poate să varieze între 15-20% sau aşa-numite "resturi electorale". De regulă, dacă ne uităm după o anumită logică, un partid care acumulează vreo 5% ar trebui să aibă în mod logic 5 deputaţi, însă în urma redistribuirii îi revin în jur de 7 deputaţi”.

Potrivit legii, formula după care se face redistribuirea avantajează entităţile politice care obţin cel mai mare scor electoral.

Noul legislativ urmează să se întrunească, în şedinţă, în termen de 30 de zile de la scurtin şi după validarea alegerilor de către Curtea Constituţională. În prima şedinţă de plen, se aleg organele de conducere şi se creează fracţiunile parlamentare. Apoi, urmează alcătuirea Guvernului, imediat după ce preşedintele Republicii Moldova convoacă la consultări fracţiunile parlamentare.

ION TĂBÎRŢĂ, analist politic: „Dacă totul va fi bine, atunci undeva noi pe la mijlocul sau a doua jumătate a lunii august ar trebui să avem deja ales un nou Guvern care va fi produsul noului legislativ”.