Europa Azi

Cartea albastră a UE: Consiliul UE a adoptat o directivă pentru a atrage şi a păstra lucrători cu înaltă calificare din afara Uniunii Europene

post-img

Consiliul UE a adoptat joi o directivă ce stabileşte condiţiile de intrare şi de şedere pentru resortisanţii ţărilor terţe cu înaltă calificare care vin să locuiască şi să lucreze în Uniune, acest sistem de admitere având ca scop atragerea şi păstrarea lucrătorilor cu înaltă calificare, în special în sectoarele care se confruntă cu deficit de competenţe, informează CaleaEuropeana.ro.

„Pentru stimula creşterea economică şi pentru a profita la maximum de transformarea ecologică şi digitală, trebuie să putem atrage cele mai bune talente. Cartea albastră va consolida poziţia UE ca destinaţie de top la nivel mondial pentru lucrătorii cu înaltă calificare, prin flexibilitatea, mobilitatea şi oportunităţile de reîntregire a familiei pe care le oferă”, a transmis Aleš Hojs, ministrul de interne al Sloveniei, potrivit sursei citate.

Noile norme armonizează şi mai mult condiţiile de intrare şi de şedere pentru lucrătorii cu înaltă calificare şi sporesc atractivitatea cărţii albastre a UE. În special, acestea stabilesc criterii de admitere mai cuprinzătoare, facilitează mobilitatea în interiorul UE şi reîntregirea familiei, simplifică procedurile pentru angajatorii recunoscuţi, acordă un nivel ridicat de acces la piaţa muncii şi extinde domeniul de aplicare pentru a include membrii familiei din afara UE ai cetăţenilor europeni.

Statele membre ale UE vor putea să menţină sisteme naţionale destinate lucrătorilor cu înaltă calificare în paralel cu sistemul de carte albastră al UE. Cu toate acestea, noile norme vor introduce o serie de dispoziţii pentru a asigura condiţii de concurenţă echitabile, astfel încât titularii cărţii albastre a UE şi familiile acestora să nu fie dezavantajaţi în comparaţie cu titularii de permise naţionale.

Textul adoptat va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Statele membre vor avea la dispoziţie doi ani pentru a pune în vigoare legile necesare pentru a se conforma acestei directive.

Lucrătorii cu înaltă calificare din ţări din afara UE pot solicita o carte albastră a UE care să le permită să locuiască şi să lucreze în Uniunea Europeană.

Solicitanţii trebuie:

  1. să aibă un contract de muncă valabil sau o ofertă fermă pentru un loc de muncă înalt calificat pentru cel puţin şase luni;
  2. să primească o ofertă de salariu brut anual care respectă pragul stabilit de statele membre (deşi se pot aplica praguri salariale mai scăzute în anumite cazuri, de exemplu pentru proaspeţii absolvenţi sau pentru profesiile care au în mod deosebit nevoie de lucrători);
  3. pentru profesiile reglementate: să îndeplinească condiţiile prevăzute pentru exercitarea profesiei;
  4. pentru profesiile nereglementate: să deţină calificări profesionale superioare relevante;
  5. pentru lucrătorii din sectorul TI: să aibă competenţe profesionale superioare relevante.

În 2016, Comisia Europeană a propus reformarea Directivei privind Cartea Albastră, după ce a identificat o serie de puncte slabe în sistemul iniţial, adoptat în 2009, inclusiv condiţii de admisie restrictive şi existenţa unor norme paralele care au creat sarcini suplimentare pentru angajatori şi solicitanţi.

Mai mult, la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne care a avut loc joi, 7 octombrie, la Luxemburg, miniştrii afacerilor interne au făcut un schimb de opinii cu privire la situaţia de pe diferite rute de migraţie. Numărul de trecerilor ilegale la frontierele externe ale UE în primele opt luni ale anului 2021 a fost cu 64% mai mare decât în urmă cu un an, când erau în vigoare restricţiile COVID-19. Cu toate acestea, în ansamblu, numărul migranţilor ilegali rămâne semnificativ sub nivelurile anterioare crizei din 2015.