Europa Azi

Comisia Europeană ajută România şi celelalte state UE să elaboreze planurile naţionale de redresare şi rezilienţă în conformitate cu normele UE

post-img

Comisia Europeană a publicat luni modele orientative menite să ajute statele membre să elaboreze planuri naţionale de redresare şi rezilienţă care să fie conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Potrivit caleaeuropeana.ro, de asemenea, pentru a facilita şi mai mult punerea în aplicare a programului InvestEU, precum şi a fondurilor UE şi a fondurilor naţionale alocate redresării, Comisia Europeană a decis să consulte statele membre cu privire la o eventuală extindere a Regulamentului general de exceptare pe categorii de ajutoare. Astfel, Comisia Europeană efectuează un sondaj în rândul tuturor statelor membre pentru a colecta opiniile acestora cu privire la punerea în aplicare a Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat.

“Le oferim statelor membre toate orientările şi instrumentele necesare pentru ca planurile lor naţionale de redresare şi rezilienţă să poată fi puse în aplicare cât mai rapid posibil, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat. Continuăm să colaborăm îndeaproape cu statele membre pentru a atenua efectele economice ale crizei actuale şi pentru a ne asigura că economia europeană se redresează rapid în urma crizei, menţinând totodată condiţiile de concurenţă echitabile pe piaţa unică”, a declarat comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager, citată în comunicat.

Anunţul Comisiei Europene vine în condiţiile în care România se numără printre puţinele state membre care au trimis la Bruxelles propunerea sa privind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Mai mult, subiectul a fost un element central de discuţie în spaţiul public săptămâna trecută, Ministerul Fondurilor Europene precizând că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) nu a fost niciodată criticat de Comisia Europeană, după ce în presa centrală au apărut articole potrivit cărora Comisia Europeană ar fi criticat Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pe motiv că acesta nu prevede nici o reformă serioasă în domenii precum digitalizarea, protecţia mediului, sustenabilitatea economică sau educaţia. PNRR, în valoare de 30,44 de miliarde de euro, a fost lansat la 27 noiembrie în consultare publică.

Potrivit Comisiei Europene, în contextul punerii în aplicare a planurilor de redresare şi rezilienţă ale statelor membre, controlul ajutoarelor de stat va contribui la asigurarea faptului că cheltuielile publice ale statelor membre nu elimină cheltuielile private, la evitarea supracompensării şi la garantarea unor condiţii de concurenţă echitabile pe piaţa unică.

Pentru a remedia în aval eventualele probleme legate de ajutoarele de stat, Comisia va purta din timp discuţii cu statele membre cu privire la investiţiile avute în vedere în planurile lor naţionale de redresare şi rezilienţă. Comisia este pregătită să examineze, împreună cu autorităţile naţionale, posibilele dimensiuni de ajutor de stat ale planurilor lor de redresare şi să le acorde întreaga asistenţa necesară pentru a elabora scheme de investiţii care să fie conforme cu normele privind ajutoarele de stat.

Multe măsuri care ar putea fi propuse de statele membre, cum ar fi anumite investiţii în infrastructură şi sprijinul direct acordat cetăţenilor, nu fac obiectul controlului ajutoarelor de stat, deoarece nu sunt selective sau nu se referă la activităţi economice. Este probabil ca alte măsuri să intre sub incidenţa Regulamentului general de exceptare pe categorii de ajutoare şi, prin urmare, să nu fie necesar să fie notificate Comisiei şi să poată fi puse în aplicare imediat de către statele membre.

Comisia Europeană a publicat astăzi unsprezece modele orientative privind ajutoarele de stat. Aceste modele orientative acoperă numeroasele tipuri de proiecte de investiţii conforme cu “iniţiativele emblematice europene” prevăzute în Strategia anuală pentru 2021 privind creşterea durabilă, elaborată de Comisie. Modelele orientative sunt documente tehnice, menite să ajute statele membre să elaboreze planuri naţionale care să fie conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Modelele orientative furnizează îndrumări sectoriale cu privire la cazurile în care: este posibil să se excludă existenţa unui ajutor de stat şi, prin urmare, nu este necesară notificarea prealabilă a Comisiei; ar exista un ajutor de stat, dar nu este necesară notificarea, deoarece respectivul ajutor de stat intră sub incidenţa unei exceptări pe categorii şi ar exista un ajutor de stat şi este necesară notificarea, în lumina principalelor norme aplicabile privind ajutoarele de stat.