Europa Azi

Comisia Europeană publică lista cu domeniile cheie de investiţii şi reforme pe care statele membre ar trebui să le includă în planurile naţionale de redresare

post-img

Comisia Europeană publică lista cu domeniile emblematice de investiţii şi reforme pe care statele membre ar trebui să le includă în planurile naţionale de redresare, ca parte a orientărilor strategice pentru punerea în aplicare a Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă.

Comisia Europeană a stabilit orientări strategice pentru punerea în aplicare a Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă în Strategia sa anuală de creştere durabilă (ASGS) din 2021.  Mecanismul este instrumentul cheie de redresare din centrul Next Generation EU, care va ajuta UE să iasă mai puternică şi mai rezistentă din criza actuală. Facilitatea va oferi 672,5 miliarde EUR sub formă de împrumuturi şi subvenţii ca parte a sprijinului financiar anticipat pentru primii ani cruciali ai redresării post-pandemie, potrivit caleaeuropeana.ro.

Pentru a beneficia de Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, statele membre ar trebui să prezinte proiectele lor de planuri de recuperare şi rezilienţă, care să prezinte agendele naţionale de investiţii şi reforme, în conformitate cu patru criterii reluate de ASGS în 2020 şi anume, sustenabilitatea mediului, productivitate, corectitudine şi stabilitate macroeconomică.  Planurile de recuperare şi rezilienţă ale statelor membre ar trebui să abordeze provocările de politică economică stabilite în recomandările specifice fiecărei ţări din ultimii ani şi în special în ciclurile 2019 şi 2020 Planurile ar trebui, de asemenea, să le permită statelor membre să îşi sporească potenţialul de creştere economică, de creare de locuri de muncă şi rezilienţa economică şi socială şi să realizeze tranziţiile ecologice şi digitale.

De asemenea, Comisia prezintă astăzi îndrumări suplimentare statelor membre cu privire la modul în care îşi pot prezenta cel mai bine planurile de recuperare şi rezilienţă, împreună cu un şablon standard pentru planurile lor.

Proiecte emblematice

  1. Pornire – devansarea tehnologiilor curate rezistente în timp şi accelerarea dezvoltării şi utilizării surselor regenerabile de energie.
  2. Renovare – Îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor publice şi private.
  3. Reîncărcare şi realimentare – Promovarea tehnologiilor curate rezistente în timp pentru a accelera utilizarea transportului durabil, accesibil şi inteligent, a staţiilor de încărcare şi alimentare şi a extinderii transportului public.
  4. Conectare – Lansarea rapidă a serviciilor rapide de bandă largă către toate regiunile şi gospodăriile, inclusiv reţelele de fibră optică şi 5G.
  5. Modernizare – Digitalizarea administraţiei publice şi a serviciilor, inclusiv a sistemelor judiciare şi de sănătate.
  6. Extindere – Creşterea capacităţilor de stocare în cloud a datelor industriale europene şi dezvoltarea celor mai puternice procesoare de ultimă generaţie şi durabile.
  7. Reconversie profesională şi formare – Adaptarea sistemelor de educaţie pentru a susţine abilităţile digitale şi formarea profesională şi educaţională pentru toate vârstele.

Punerea în aplicare a Mecanismului va fi coordonată de Grupul operativ de recuperare şi rezilienţă al Comisiei, în strânsă cooperare cu Direcţia Generală Afaceri Economice şi Financiare. Un comitet director condus de preşedintele Ursula von der Leyen va oferi  orientare politică către grupul operativ pentru a se asigura că Mecanismul este pus în aplicare într-un mod coerent şi eficient.