Europa Azi

Consiliul European pentru Cercetare lansează a doua ediţie a Premiului pentru implicarea publicului în cercetare. Câştigătorii vor primi câte 10.000 euro fiecare

post-img

Consiliul European pentru Cercetare a lansat cel de-al doilea concurs ERC Public Engagement with Research Award. Scopul este de a premia beneficiarii de granturi ERC care au demonstrat excelenţă în ceea ce priveşte implicarea în dialog cu publicul din afara domeniului lor de cercetare. Cele trei premii sunt în valoare de 10 000 EUR fiecare, relatează CaleaEuropeana.ro.

Cu această ocazie, Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, a declarat:

„Europenii sunt din ce în ce mai interesaţi de ştiinţă. Iar peste 50 % dintre ei, conform unui Eurobarometru recent, consideră că oamenii de ştiinţă trebuie să se implice mai mult în relaţia cu publicul. Beneficiarii de granturi CEC pot contribui la îndeplinirea acestei aşteptări şi pot aduce cercetarea lor mai aproape de cetăţeni. Implicarea acestora va fi crucială dacă dorim să facem faţă în mod eficient provocărilor actuale şi viitoare din domeniul sănătăţii publice, al schimbărilor climatice şi al transformării digitale. Sper că mai mulţi oameni de ştiinţă vor fi inspiraţi şi le vor călca pe urme.”

Vicepreşedintele ERC al Consiliului ştiinţific, Eveline Crone, a comentat:

„Sunt încântată de faptul că Consiliul European pentru Cercetare lansează astăzi cea de-a doua ediţie a Premiului pentru implicarea publicului în cercetare. Sunt încântată de faptul că Consiliul European pentru Cercetare lansează astăzi cea de-a doua ediţie a Premiului pentru implicarea publicului în cercetare. Laureaţii noştri sunt ambasadori extraordinari ai ştiinţei în Europa. Eforturile lor de a implica publicul pot servi drept sursă de inspiraţie pentru întreaga comunitate de cercetare. Aşteptăm cu nerăbdare să anunţăm câştigătorii în cadrul EuroScience Open Forum (ESOF) din iulie 2022!”

După o competiţie pilot de succes în 2020, premiul “Public Engagement with Research” revine pentru a doua ediţie. Un premiu de 10 000 EUR va fi acordat celui mai bun candidat în fiecare dintre cele trei categorii diferite: Implicare – ştiinţă cetăţenească; Inspiraţie – sensibilizarea publicului; Influenţă- mass-media şi politici, notează sursa citată.

Câştigătorii premiului pilot pentru implicarea publicului în cercetare în 2020 au fost: 

– Anna Davies (Trinity College Dublin). Proiectul ei SHARECITY studiază practicile urbane de partajare a alimentelor.
– Konstantinos Nikolopoulos (Universitatea din Birmingham). Proiectul său ExclusiveHiggs a explorat interfaţa dintre ştiinţă şi artă pentru a informa, educa şi inspira publicul.
– Erik Van Sebille (Universitatea din Utrecht). În cadrul proiectului TOPIOS, finanţat de ERC, el s-a implicat activ cu jurnalişti, factori de decizie politică şi public pentru a distruge miturile legate de poluarea cu plastic.

Concursul s-a deschis la 4 noiembrie 2021, iar termenul limită de depunere a candidaturilor este 3 februarie 2022. Peste 6 800 de beneficiari de granturi ERC sunt eligibili pentru a participa la concurs. Câştigătorii vor fi anunţaţi în cadrul EuroScience Open Forum (ESOF) din iulie 2022.