Europa Azi

"Europa Azi": 13 miliarde de euro pentru păstrarea locurilor de muncă

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

EXECUTIVUL UE, ÎN APĂRAREA JUSTIŢIEI POLONEZE
Comisia Europeană a atacat azi Polonia la Curtea de Justiţie a UE. Executivul european susţine că vrea să protejeze independenţa judecătorilor polonezi. Potrivit Comisiei, legea poloneză privind sistemul judiciar subminează independenţa judecătorilor şi este incompatibilă cu supremaţia dreptului european. Comisia Europeană acuză Polonia că încalcă legislaţia UE şi permite Camerei Disciplinare a Curţii Supreme să ia decizii care îi împiedică pe judecători să-şi exercite funcţia liber şi independent. Este vorba de legea privind ridicarea imunităţii judecătorilor care permite iniţierea unor proceduri penale împotriva magistraţilor şi suspendarea lor temporară din funcţie, cu reducerea salariului. Comisia Europeană susţine că în acest fel, e subminată grav independenţa judiciară şi asigurarea protecţiei eficiente a magistraţilor.


13 MILIARDE PENTRU PĂSTRAREA LOCURILOR DE MUNCĂ 
Executivul European a transferat 13 miliarde de euro guvernelor din şase state membre ale UE, în cadrul celei de a şasea tranşe de sprijin financiar acordat prin Instrumentul SURE. Finanţarea va ajuta statele membre să acopere costurile publice legate de finanţarea schemelor naţionale de şomaj tehnic şi a altor măsuri de răspuns la pandemia de COVID-19. În urma transferului, Cehia a primit 1 miliard de euro, Polonia – 1,4 miliarde, Italia – 1,87, Belgia – 2,2 miliarde de euro, Irlanda – 2,47 şi Spania – 4,06 miliarde de euro. Irlanda a primit finanţare pentru prima dată, restul ţărilor beneficiind deja de împrumuturi în cadrul SURE. Banii sunt destinaţi şi pentru susţinerea lucrătorilor independenţi.

5,3 MILIARDE DE EURO ÎN SPRIJINUL SIRIEI
Donatorii internaţionali au oferit 5,3 miliarde de euro pentru susţinerea a milioane de sirieni care au fost nevoiţi să se refugieze din cauza războiului civil care durează de un deceniu. 3,7 miliarde de euro, din suma anunţată, reprezintă contribuţia Uniunii Europene. 1,12 miliarde vor veni din partea executivului european şi 2,6 miliarde – din partea statelor membre ale UE. Acordul cu privire la asistenţă a fost semnat în cadrul celei de a cincea conferinţe, organizate la Bruxelles, pe tema "Sprijinirea viitorului Siriei şi al regiunii". "UE este cel mai mare furnizor de sprijin pentru sirieni şi continuă să creadă că ei sunt cei care trebuie să decidă viitorul propriei lor ţări", a declarat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, în cadrul evenimentului co-prezidat de UE şi Organizaţia Naţiunilor Unite. Aproximativ 24 de milioane de sirieni au nevoie de asistenţă de bază. De la începutul crizei, Uniunea Europeană le-a acordat sprijin umanitar în valoare de aproape 25 de miliarde de euro.