Europa Azi

„Europa Azi”: Accelerarea distribuţiei de vaccinuri anti-COVID, subiectul principal al summitului UE

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

ACCELERAREA VACCINĂRII, PE AGENDA SUMMITULUI U.E.

Accelerarea producţiei şi distribuţiei de vaccinuri anti-COVID-19 este un subiect principal al summitului UE, de două zile, la care s-au reunit astăzi, în format virtual, liderii celor 27 de naţiuni. Membrii Consiliului European vor discuta, de asemenea, despre răspândirea rapidă a noilor tulpini de coronavirus, care devin dominante în UE. Mutaţiile mai agresive ale virusului complică efortul european de a reduce nivelurile de infecţie. De aceea, potrivit preşedintelui Consiliului, Charles Michel, menţinerea restricţiilor privind călătoriile neesenţiale, pot fi încă necesare pentru a controla răspândirea infectărilor. Cu toate acestea, asigurarea fluxului de bunuri şi servicii pe piaţa unică, prin menţinerea coridoarelor verzi de circulaţie, rămâne esenţială.

CONSUMATORII, ÎN CENTRUL EVOLUŢIILOR ECONOMICE

Miniştrii responsabili de piaţa internă şi industrie s-au conectat astăzi, la conferinţa video informală organizată de preşedinţia portugheză a Consiliului UE. Oficialii au vorbit despre noua agendă a UE privind consumatorii, focusată pe nevoile acestora în timpul pandemiei de COVID-19 şi în perioada ulterioară. Agenda prevede măsuri de protejare a consumatorilor europeni şi acţiuni concrete care le atribuie un rol-cheie în tranziţia verde şi cea digitală. Miniştrii au discutat, de asemenea, despre modul în care planurile naţionale de redresare şi rezilienţă pot contribui la realizarea obiectivelor politicii industriale a UE, al cărei scop este stimularea rezilienţei şi autonomiei strategice a industriei europene.

ÎNCĂ 10 ANI DE ROAMING FĂRĂ COSTURI SUPLIMENTARE

Comisia Europeană a propus prelungirea cu zece ani a normelor privind roamingul, pentru a se asigura că europenii continuă să beneficieze de acest serviciu fără costuri suplimentare, atunci când călătoresc în orice ţară din blocul comunitar. Deşi acum călătoriile neesenţiale sunt descurajate, este o acţiune importantă pentru pregătirea unui viitor mai bun. Noul regulament va prelungi normele actuale, care expiră anul viitor, dar prevede şi servicii de roaming îmbunătăţite. Călătorii vor avea dreptul la aceeaşi calitate şi viteză a conexiunii la reţeaua mobilă ca şi în ţara lor. Noile norme vor asigura, de asemenea, un acces îmbunătăţit la serviciile de urgenţă pentru persoanele cu handicap.