Europa Azi

„Europa Azi”: BCE cere o reglementare globală a bitcoinului

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a cerut reglementarea la nivel mondial a monedei virtuale Bitcoin. Ea a explicat că, în unele cazuri, criptomoneda a fost folosită în tranzacţii suspecte de spălare a banilor, de aceea trebuie acoperit vidul legislativ de care profită infractorii. Mai mult, săptămâna trecută, Bitcoin a urcat până la aproape 39 de mii de dolari. Este o creştere de peste 900%, comparativ cu martie anul trecut. Aprecierea monedei virtuale s-a produs după ce guvernele au majorat cheltuielile pentru a contracara impactul economic al coronavirusului, provocând temeri privind inflaţia şi devalorizarea dolarului american. Investitorii sunt tot mai convinşi că valuta digitală va fi un activ de durată şi nu o bulă speculativă. Potrivit băncii de investiţii JP Morgan, Bitcoin a devenit un rival pentru aur şi ar putea ajunge să fie tranzacţionat cu până la 146.000 de dolari.

U.E. ATRAGE INVESTIŢII ÎN INOVAREA SPAŢIALĂ

Fondul european de investiţii, în parteneriat cu executivul UE, va atrage o finanţare de 300 de milioane de euro destinată sectorului spaţial al Uniunii Europene. Banii vor fi investiţi în două fonduri axate pe tehnologiile spaţiale din Europa – Orbital Ventures şi Primo Space. La rândul lor, aceste fonduri vor sprijini inovarea spaţială şi dezvoltarea IMM-urilor europene care operează în sectorul tehnologiilor spaţiale, inclusiv în comunicaţii, stocarea şi prelucrarea datelor, criptografie, geolocaţie, hardware spaţial, robotică, rachete şi sateliţi. Noile acorduri sunt sprijinite de Fondul european pentru investiţii strategice, pilonul principal al Planului de investiţii pentru Europa.

PIERDEREA BIODIVERSITĂŢII ŞI RISCUL UNOR NOI PANDEMII

Comisia pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară a Parlamentului European a discutat astăzi pierderea biodiversităţii şi riscul apariţiei unor noi pandemii, din cauza utilizării intensive a terenurilor, schimbărilor climatice şi comerţului cu animale sălbatice. Membrii comisiei au discutat, de asemenea, în ce măsură Strategia UE în domeniul biodiversităţii pentru 2030 ar putea stimula angajamentului UE privind combaterea pierderii biodiversităţii.

PRACTICI AGRICOLE ECOLOGICE SUSŢINUTE DE U.E.

Comisia Europeană a publicat astăzi lista cu potenţiale practici agricole pe care schemele ecologice le-ar putea sprijini în viitoarea politică agricolă comună. Lista va contribui la atingerea obiectivelor Acordului Verde European. Lista practicilor include agricultura ecologică, rotaţia culturilor cu leguminoase sau zootehnia de intensitate redusă. Mai mult, lista cuprinde şi agricultura de conservare sau utilizarea pe scară largă a pajiştilor permanente. O altă practică agricolă, care ar putea fi susţinută de eco-scheme, este agricultura de precizie care reduce utilizarea aditivilor furajeri şi emisiile de metan.