Europa Azi

„Europa Azi”. BCE, pregătită din nou să ajute economia UE

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

BCE, PREGĂTITĂ SĂ AJUTE DIN NOU ECONOMIA UE

Banca Centrală Europeană este pregătită să ofere noi stimulente monetare pentru stabilizarea economiei UE, afectată de pandemia de coronavirus. Preşedintele instituţiei bancare, Christine Lagarde, a avertizat, la o şedinţă a membrilor Comitetului economic şi monetar din Parlamentul European, că actuala criză de sănătate publică riscă să afecteze, în continuare, economia blocului comunitar. Ea a precizat, însă, că inflaţia va fi mai scăzută faţă de prognozele iniţiale ale BCE. Astfel, preţurile nu vor creşte cu mai mult de două procente. În acest an, BCE a lansat un program de achiziţii a titlurilor de stat în valoare de 1.350 de miliarde de dolari, care a permis stabilizarea pieţelor şi economiei europene.

POLONIA ŞI UNGARIA SE OPUN SANCŢIUNILOR UE

Ungaria şi Polonia au hotărât să înfiinţeze o instituţie comună, care să evalueze respectarea statului în toate ţările membre ale UE. Miniştrii de Externe ai celor două ţări au anunţat că vor, în acest fel, să combată acuzaţiile de încălcare a statului de drept, pe care le consideră disproporţionate. Ei spun că vor să prevină aplicarea unor "standarde duble", înaintea discutării la Bruxelles a raportului UE faţă de respectarea statului de drept din cele două ţări. Preşedinţia germană a Consiliului UE a anunţat că va continua procedura ce poate duce la sancţionarea Poloniei şi Ungariei, după ce Comisia Europeană a indicat că niciuna dintre cele două ţări nu a făcut progrese suficiente în acest domeniu.

MĂSURI ÎMPOTRIVA ATACURILOR CIBERNETICE RUSE

Franţa, Lituania şi Letonia au propus UE un plan de protejare a alegerilor din Europa împotriva atacurilor cibernetice şi dezinformării. Preşedinţii Franţei şi Lituaniei, Emmanuel Macron şi Gitanas Nauseda, au făcut anunţul în timpul unei conferinţe de presă la Vilnius, după ce liderii occidentali au acuzat, în mod repetat, Rusia de ingerinţe digitale în campaniile electorale din ţările lor. Cei doi şefi de stat, dar şi premierul leton, Krisjanis Karins, solicită un mecanism comun de protecţie a alegerilor, o transparenţă deplină a publicităţii politice şi măsuri mai stricte privind finanţarea partidelor europene.

ONU CERE UE APLICAREA REFORMEI DE AZIL

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, a cerut aplicarea urgentă a reformei sistemului de azil al blocului comunitar, propusă săptămâna trecută de Comisia Europeană. După discuţii cu şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, şi comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, Grandi a salutat progresele legate de recunoaşterea obligaţiei salvării pe mare a migranţilor, dar s-a arătat îngrijorat faţă de interdicţia impusă acestora de intra pe teritoriul UE, înainte de a le fi examinate cererile de azil. Acest lucru nu se poate face în afara Europei, a precizat Grandi, cerând identificarea rapidă a migranţilor care au nevoie de protecţie internaţională.