Europa Azi

„Europa Azi”. Bruxelles-ul cere insistent vaccinurile promise

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

INSTRUMENTUL SURE, UN SUCCES

Programul SURE a atenuat cu succes consecinţele sociale şi economice ale pandemiei de coronavirus. La această concluzie a ajuns Comisia Europeană după prima evaluare a impactului pe care l-a avut acest program inovator asupra ocupării forţei de muncă în statele membre beneficiare. Raportul Comisiei mai arată că, în 2020, aproximativ 30 de milioane de europeni, adică un sfert din totalul angajaţilor, şi 2,5 milioane de firme, din 18 ţări, au beneficiat, în cadrul Instrumentului SURE, de un sprijin financiar în valoare de 90,6 miliarde de euro. În perioada următoare, executivul european va pune la dispoziţia statelor membre o asistenţă financiară suplimentară în valoare de 9 miliarde de euro. În plus, datorită împrumuturilor de la UE, guvernele naţionale au făcut economii de aproape şase miliarde de euro din plata dobânzilor. Aceste economii erau imposibile dacă banii ar fi fost împrumutaţi de pe pieţe străine.

BRUXELLES-UL CERE INSISTENT VACCINURILE PROMISE

Negociatorului-şef al UE pentru vaccinurile anti-COVID-19, Sandra Gallina, a declarat astăzi că Uniunea Europeană va lua măsuri pentru a asigura livrarea vaccinurilor produse de AstraZeneca. Referindu-se la întârzierile companiei anglo-suedeze, Gallina a menţionat că doar una din cele cinci fabrici menţionate în contractul cu AstraZeneca a livrat vaccinuri pentru UE. Compania s-a angajat să furnizeze 100 de milioane de doze până la sfârşitul lunii iunie, dar a anunţat ulterior că va livra de trei ori mai puţin. "Este o ruşine. Este o mare daună reputaţională ", a adăugat Sandra Gallina în faţa parlamentarilor europeni. Deocamdată, nu este clar cum va fi asigurată livrarea vaccinurilor promise, dar executivul european pregăteşte deja o acţiune în justiţie îndreptată împotriva AstraZeneca.

UE SPRIJINĂ PLĂŢILE RAPIDE

Statele membre ale UE vor ca plăţile rapide în magazine şi tranzacţiile de comerţ electronic să fie mai disponibile, convenabile şi sigure în tot blocul comunitar. În contextul digitalizării economiei, Consiliul Uniunii Europene a adoptat un set de concluzii în sprijinul dezvoltării unui sistem de plăţi de mică valoare pe deplin integrat. Pentru a diminua dependenţa UE de principalii actori globali din acest domeniu, acest sistem va include şi soluţii pentru plăţi transfrontaliereb rapide. Concluziile adoptate stabilesc priorităţile Consiliului UE în cadrul celor patru piloni de acţiune strategică: căutarea soluţiilor digitale şi de plată instantanee; abordarea problemelor de inovare şi competitivitate; asigurarea accesului şi interoperabilităţii sistemelor de plăţi de mică valoare şi îmbunătăţirea plăţilor cu ţări din afara UE.