Europa Azi

"Europa Azi": Locuinţele din UE, tot mai scumpe

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

COMISIA EUROPEANĂ, VIZITĂ LA LISABONA

Preşedinţia portugheză a Consiliului UE a primit, la Lisabona, vizita Colegiului comisarilor Comisiei Europene. Pe lângă întâlnirea între prim-ministrul portughez António Costa şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în agenda evenimentului au intrat întâlniri bilaterale între miniştri şi comisari, o şedinţă plenară şi reuniuni ale grupurilor tematice. În cadrul acestora vor fi discutate programul şi priorităţile preşedinţiei portugheze a Consiliului. Portugalia a preluat preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE la 1 ianuarie 2021, în plină criză sanitară şi economică. În aceste condiţii, Lisabona s-a angajat să promoveze o Europă rezilientă, socială, ecologică, digitală şi globală. În plus, premierul António Costa va trebui să ducă mai departe unele dintre priorităţile preşedinţiei germane anterioare: viitorul relaţiilor UE-UK, progresul în acţiunea climatică a UE, bugetul pe termen lung al Uniunii şi Planul UE de redresare în urma pandemiei de Covid-19.

ELEVII AR TREBUI SĂ REVINĂ ÎN CLASE

Elevii ar trebui să revină în clase, dar numai atunci când situaţia epidemiologică o va permite. Este părerea parlamentarilor europeni din Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor. Acesta este al doilea cel mai mare grup dintre cele şapte grupuri politice din cadrul legislativului UE. Într-o postare pe pagina de Facebook a grupului, scrie că învăţarea de la distanţă a fost un instrument esenţial pentru continuarea studiilor în siguranţă. Totodată, după o lungă perioadă de timp în care elevii au stat închişi în casă, impactul psihologic al acestei izolări ridică îngrijorări. Pentru dezvoltarea tinerilor şi pentru bunăstarea lor psihologică, interacţiunea socială între colegi este esenţială iar, din acest motiv, şi numai atunci când este sigur, elevii ar trebui să se întoarcă fizic la şcoală.


LOCUINŢELE DIN U., TOT MAI SCUMPE

Potrivit datelor publicate de Eurostat, preţul locuinţelor a crescut, în trimestrul al treilea al anului trecut, comparativ cu trimestrul al doilea, în majoritatea statelor membre ale UE. Excepţie sunt patru state membre unde aceste preţuri au scăzut. Cele mai importante scăderi au fost înregistrate în Cipru, minus 4,8%, şi în România, minus 2,6 la sută. Ţările membre cu cele mai mari creşteri, de la un trimestru la altul, au fost Ungaria, cu 5,2%, Danemarca, cu 4,2% şi Letonia, cu 3,7%. În Uniunea Europeană preţul locuinţelor a crescut, în aceeaşi perioadă, cu 1,4 la sută. Totodată, în trimestrul trei 2020, comparativ cu 2019, preţul locuinţelor a crescut cu 5,2%. Ţările membre cu cele mai mari creşteri anuale au fost Luxemburg şi Polonia, cu 13,6 şi, respectiv 10,9%. În România, preţul locuinţelor a crescut în ritm anual cu 2,3 la sută.