Europa Azi

„Europa Azi”. Noua tulpină a coronavirusului este mai contagioasă, dar nu mai severă

Principalele ştiri ale zilei, din Uniunea Europeană:

PRIMUL VACCIN ANTI-COVID APROBAT ÎN UE

Agenţia Europeană a Medicamentului a aprobat astăzi folosirea vaccinului împotriva coronavirusului, dezvoltat de consorţiul americano-german Pfizer şi BioNTech. Avizul Agenţiei deschide calea pentru prima autorizaţie ce va fi dată de Comisia Europeană pentru introducerea pe piaţa UE a unui vaccin împotriva COVID-19, cu toate garanţiile, controalele şi obligaţiile necesare. Astfel, cele 27 de state membre ale UE vor putea începe imunizarea populaţiei în zilele anunţate anterior de preşedintele Comisiei Europene, adică pe 27, 28 şi 29 decembrie. Vaccinul aprobat a demonstrat o eficienţă de 95% în faza finală de testare clinică. Procedura de vaccinare necesită folosirea a două doze la un interval minim de 21 de zile. Vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech va fi administrat cetăţenilor din ţările UE care au împlinit vârsta de 16 ani.

TESTE RAPIDE ÎMPOTRIVA RĂSPÂNDIRII COVID-19

Peste 20 de milioane de teste rapide antigen vor fi puse la dispoziţia statelor membre ale UE, de la începutul anului viitor. Comisia Europeană a semnat un contract cu două companii farmaceutice, Abbott şi Roche, pentru a procura teste în valoare de până la 100 de milioane de euro. Achiziţia va fi făcută din fonduri ale prevăzute pentru situaţii de urgenţă. Potrivit comisarului pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Stella Kyriakides, extinderea capacităţii de testare rapidă, în paralel cu vaccinarea, care în UE va începe pe 27 decembrie, este necesară pentru a combate răspândirea virusului.

NOUA TULPINĂ,  MAI CONTAGIOASĂ, DAR NU LETALĂ

Noua tulpină a coronavirusului descoperită în Marea Britanie este cu 70 la sută mai contagioasă decât cele existente, dar nu sunt indicii că ar fi mai severă. Sunt concluzii ale Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor, confirmate azi şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Agenţia europeană cu sediul în Stockholm a cerut statelor membre ale UE să ia măsuri urgente pentru identificarea rapidă, izolarea şi testarea persoanelor venite din Regatul Unit. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a confirmat, între timp, aceeaşi mutaţie în Italia, Olanda, Danemarca şi Australia. Potrivit experţilor, vestea bună este că vaccinurile actuale sunt eficiente şi împotriva noii tulpini a coronavirusului.