Europa Azi

„Europa Azi”: Pandemia revine tot mai mult în UE

Criza post-electorală din Belarus, otrăvirea opozantului rus Alexei Navalnîi şi escaladarea conflictului dintre Armenia şi Azerbaidjan, vor fi principalele subiecte ale summitului de joi şi vineri al Consiliului European. În ajunul reuniunii, Preşdintele Consiliului, Charles Michel, i-a îndemnat pe liderii ţărilor membre să se concentreze asupra destinului Europei şi locului său în lume. Cel mai controversat subiect este legat de sancţiunile împotriva regimului de la Minsk, acuzat de falsificarea alegerilor prezidenţiale şi de maltratarea protestatarilor din Belarus. Ciprul se opune măsurilor punitive, cerând mai întâi sancţiuni împotriva Turciei, care încalcă legislaţia maritimă internaţională, explorând zăcăminte de gaz în Mediterana de Est.


PRIMUL RAPORT AL UE PRIVIND STATUL DE DREPT

Angajamentul Guvernului României de a reveni pe calea reformei judiciare, după declinul din anii 2017-2019, a contribuit la aplanarea tensiunilor din sistemul judiciar, arată primul raport al Comisiei Europene privind statul de drept în ţările UE. Raportul constată existenţa unor standarde înalte ale respectării statului de drept în multe state membre, dar şi provocări importante, în acest sens, în ţări precum Bulgaria, România, Croaţia şi Slovacia. Polonia şi Ungaria sunt cele mai criticate state membre ale blocului comunitar, în care se înregistrează o subminare evidentă a independenţei sistemului judiciar.

PANDEMIA REVINE TOT MAI MULT ÎN UE

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a inclus în lista roşie încă patru ţări ale UE care, în ultimele două săptămâni, au depăşit pragul de 120 de îmbolnăviri de Covid-19 la 100.000 de persoane. Este vorba de Olanda, Islanda, Danemarca şi Ungaria. Astfel, în lista roşie se află deja nouă state ale blocului comunitar. Cea mai afectată ţară a UE este Spania, cu peste 300 de infectări raportate la acelaşi număr de locuitori, urmată de Cehia şi Franţa cu peste 200 de îmbolnăviri. În aceeaşi listă au mai fost incluse până acum Luxemburg şi Belgia. Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor recomandă o supraveghere sporită a asistenţei medicale publice, asigurarea accesului mai bun la echipamente individuale de protecţie şi la medicamente.

CREŞTE ÎNCREDEREA ÎN ECONOMIA ZONEI EURO

Încrederea în economia zonei euro s-a îmbunătăţit peste aşteptări în această lună, în pofida temerilor privind al doilea val de coronavirus. Potrivit Comisiei Europene, această încredere se datorează creşterii optimismului faţă de servicii, sector care asigură două treimi din PIB-ul zonei euro. Luna aceasta, Banca Centrală Europeană a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei zonei euro în 2020, dar a avertizat că inflaţia va rămâne în zona negativă până anul viitor. Restricţiile anti-pandemice impuse în primăvară au dus la cel mai scăzut nivel de încredere faţă sectorul serviciilor din ultimii 35 de ani.