Europa Azi

"Europa Azi": Parlamentul European a adoptat noul program investiţional pentru următorii 7 ani

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

ÎN AJUTORUL ŢĂRILOR SĂRACE
Până în luna iunie Franţa va dona 500.000 de doze de vaccin anti-covid ţărilor mai sărace, a anunţat administraţia prezidenţială. La jumătatea lunii februarie, preşedintele Emmanuel Macron a propus ca Uniunea Europeană şi SUA să cedeze până la 5% din vaccinuri ţărilor din Africa pentru a contracara influenţa Rusiei şi a Chinei. Majoritatea ţărilor UE au suferit din cauza întârzierilor livrărilor de vaccinuri de la unităţile de producţie din Europa şi SUA. Iar preşedintele francez Emmanuel Macron a fost un susţinător al solidarităţii globale în ceea ce priveşte accesul la vaccin. Până în prezent, Franţa a primit mai mult de 7 milioane de doze, iar livrările săptămânale sunt aşteptate să crească semnificativ începând cu luna aprilie.

MĂSURI TRANSATLANTICE PENTRU SALVAREA CLIMEI
Uniunea Europeană şi Statele Unite au adoptat la Bruxelles, o declaraţie prin care se angajează să coopereze mai strâns în domeniul combaterii crizei climatice. Declaraţia a fost semnată de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vicepreşedintele executiv Frans Timmermans şi trimisul special al preşedintelui SUA pentru climă, John Kerry. Oficialul american a început luni la Londra un turneu european care se va încheia la Paris. John Kerry a participat la reuniunea Colegiului Comisiei Europene şi a pledat pentru o nouă eră a relaţiilor transatlantice. Noul preşedinte american, Joe Biden, a întors Statele Unite în acordul climateric de la Paris la care renunţase predecesorul său Donald Trump.

PROGRAM DE STIMULARE A INVESTIŢIILOR ÎN U.E.
Parlamentul European a adoptat noul program investiţional pentru următorii 7 ani. Programul e menit să stimuleze investiţiile publice şi private printr-un acces simplificat la finanţare. Potrivit programului, în perioada anilor 2021-2027 vor fi investiţi 400 de miliarde de euro în toate ţările Uniunii Europene. Noul program e parte a pachetului de relansare economică a blocului comunitar în valoare de 750 de miliarde de euro. El ar urma să stimuleze în special investiţiile strategice, durabile şi inovatoare şi să reducă deficitul din cele mai importante sectoare ale economiei europene.