Europa Azi

„Europa Azi”: PIB-ul UE, în creştere

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea European.

SANCŢIUNI PENTRU LIMITAREA INDEPENDENŢEI JUDECĂTORILOR

Comisia Europeană a solicitat astăzi Curţii de Justiţie a Uniunii Europene să impună Poloniei sancţiuni financiare. Acestea ar fi necesare pentru a asigura respectarea ordinului instanţei superioare a UE privind funcţionarea Camerei Disciplinare a Curţii Supreme din Polonia. Potrivit documentului, instituţia, care este însărcinată cu supervizarea judecătorilor şi le poate ridica imunitatea, este politizată. În consecinţă, a fost dispusă dizolvarea acesteia. Guvernul polonez a promis că va desfiinţa Camera Disciplinară, ca parte a unor reforme judiciare mai ample. Executivul UE consideră că Polonia nu a luat măsurile necesare pentru a respecta ordinul Curţii de Justiţie şi de aceea, solicită aplicarea unei penalităţi zilnice.

OBLIGAŢIUNI VERZI ÎN VALOARE DE 250 DE MILIARDE DE EURO

Comisia Europeană a adoptat astăzi un cadru privind emisiunea de obligaţiuni verzi, în valoare de până la 250 de miliarde de euro. Noul cadru garantează investitorilor că fondurile mobilizate vor fi alocate pentru proiecte verzi şi că vor avea la dispoziţie rapoarte ale Comisiei cu privire la impactul acestora asupra mediului. Potrivit comisarului european responsabil cu bugetul şi administraţia, Johannes Hahn, emiterea obligaţiunilor va confirma poziţia UE de cel mai mare emitent de obligaţiuni verzi din lume. Proiectul va fi lansat în luna octombrie, sub rezerva condiţiilor de pe piaţă.

EUROSTAT: PIB-UL U.E. A CRESCUT CU 13,8%

Potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat, Produsul Intern Brut al Uniunii Europene a crescut în cel de-al doilea trimestru al acestui an cu 2,1%, comparativ cu primul trimestru. Faţă de anul trecut, PIB-ul UE a crescut cu 13,8%. Totuşi, nu trebuie să uităm că în al doilea trimestru al anului 2020 activitatea economică a avut de suferit din cauza restricţiilor impuse de pandemie. Creşterea economică în statele membre ale UE a clasat Irlanda pe primul loc, în al doilea trimestru al acestui an, cu o creştere a PIB-ului de 6,3%, comparativ cu primul trimestru. Urmează Portugalia cu o creştere de 4.9%, Letonia cu 4.4% şi Estonia cu 4.3%. Malta şi Croaţia sunt în fruntea listei codaşilor, cu un declin de 0,5% şi, respectiv, 0,2%.