Europa Azi

„Europa Azi”: Portugalia preia de la 1 ianuarie preşedinţia UE

De mâine, Portugalia preia de la Germania preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Cancelarul german, Angela Merkel, i-a transmis ştafeta premierului portughez, António Costa, în cadrul unui eveniment online. Ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, a expediat ştafeta simbolică cu stele aurii prin serviciul de curierat, care i-a livrat-o în scurt timp omologului său portughez, Augusto Santos Silva. În următoarele şase luni, Portugalia îşi va exercita preşedinţia sub motto-ul "Timpul de livrare: o recuperare corectă, ecologică şi digitală". Programul preşedinţiei se va axa pe cinci domenii principale: Europa rezilientă, Europa socială, Europa verde, Europa digitală şi Europa globală. Agenda socială va fi prioritară, ca pilon principal al răspunsului european la COVID-19.

BCE ÎNDEAMNĂ CREDITORI SĂ PUNĂ BANI DEOPARTE

Banca Centrală Europeană este pregătită să aplice "sancţiuni" pentru a determina creditorii să pună deoparte bani pentru a acoperi pierderile provocate de pandemie. Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, a explicat că doar 21 din cele 113 bănci supervizate direct de BCE ar putea estima nivelul creditelor neperformante pe care le-ar avea până la sfârşitul anului viitor. Conform raportului băncii, stocul de credite neperformante a depăşit 500 de miliarde de euro în trimestrul doi din acest an. Acesta a rămas aproape de nivelul înregistrat în urmă cu trei luni, cel mai probabil datotită garanţiilor de stat şi moratoriilor care au ajutat băncile să păstreze clasificarea creditelor ca performante.

SPANIA ŞI MAREA BRITANIE, ACORD ÎN PRIVINŢA GIBRALTARULUI

Spania a ajuns la un acord cu Marea Britanie cu privire la statutul post-Brexit al Gibraltarului, a declarat astăzi, la Madrid, ministrul spaniol de externe, Arancha Gonzalez Laya. Ministrul a precizat că teritoriul britanic de peste mări, situat la vârful sudic al peninsulei Iberice, va rămâne parte a acordurilor Uniunii Europene, inclusiv privind zona Shengen. Madrid şi Londra au negociat intens modul în care va fi păzită frontiera terestră dintre Spania şi Gibraltar, după ce acest punct a fost exclus în ultimul moment din acordul de ieşire a Regatului Unit din Uniunea Europeană, încheiat săptămâna trecută.