Europa Azi

"Europa Azi". Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi-a început astăzi vizita în Ucraina

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

PREŞEDINTELE CHARLES MICHEL VIZITEAZĂ UCRAINA

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi-a început astăzi vizita de două zile în Ucraina, efectuată în cadrul unui turneu în trei ţări ale Parteneriatului estic. Turneul început la Chişinău, a continuat la Tbilisi şi se va încheia la Kiev. Astăzi Charles Michel şi preşedintele Volodîmîr Zelenski au vizitat estul Ucrainei, controlat parţial de separatiştii din Donbas, şi s-au întâlnit cu reprezentanţii forţelor comune. Alte întâlniri au fost programate cu membrii misiunii speciale de monitorizare a OSCE şi reprezentanţii organizaţiilor implicate în acţiuni de asistenţă umanitară în estul Ucrainei. Mâine, Michel se va întâlni, la Kiev, cu reprezentanţii instituţiilor anticorupţie şi va vizita un centru de vaccinare.

U.E. IMPUNE SANCŢIUNI ÎN CAZUL NAVALNÎI

Ambasadorii celor 27 de state membre ale UE au dat undă verde sancţiunilor împotriva a patru funcţionari ruşi de rang înalt, responsabili de arestarea opozantului rus Aleksei Navalnîi şi reprimarea susţinătorilor săi. Potrivit şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, a fost adoptat un nou cadru legislativ care permite UE să ia măsuri împotriva încălcărilor drepturilor omului la nivel mondial. Oficialii sancţionaţi, toţi în rang de general, sunt Alexander Kalashnikov, director al serviciilor penitenciare, Alexander Bastrykin, responsabil al Comitetului rus de anchetă, Igor Krasnov, procuror general, şi Viktor Zolotov, şef al Gărzii naţionale a Rusiei. Măsurile restrictive împotriva celor patru includ interdicţia vizelor şi îngheţarea bunurilor din UE. Adjunctul ministrului rus de Externe, fostul ambasador al Federaţiei Ruse la NATO, Alexander Grushko, a declarat că ţara sa va răspunde sancţiunilor UE, şi a acuzat Uniunea Europeană că insistă să meargă pe o cale absolut ilegală.

DIPLOMAŢIA U.E. NU ARE CU CE COMBATE DEZINFORNAREA

Serviciul European de Acţiune Externă nu are nici resursele, nici autoritatea necesare pentru a contracara dezinformarea, la aceeaşi scară la care este folosită împotriva Uniunii Europene. Diplomatul-şef al UE, Josep Borrell, a făcut această declaraţie în faţa eurodeputaţilor din Comisia specială pentru intervenţia străină în procesele democratice din ţările blocului comunitar. Înaltul Reprezentant a explicat că serviciul diplomatic european are doar o mică unitate de contracarare a dezinformării, numită East Stratcom, care monitorizează doar propaganda rusă. De campaniile chineze de influenţare a politicii europene şi de campaniile de dezinformare din restul lumii, se ocupă doar câţiva funcţionari. Borrell a numit criza globală a sănătăţii drept un adevărat poligon de teste pentru noile tactici hibride. El a menţionat că, în ultimul an, UE a fost supusă unei presiuni permanente din partea ţărilor care denaturează informaţiile şi răspândesc ştirile false pentru a-şi promova interesele politice.