Europa Azi

„Europa Azi”: Trei milioane de doze, oferite în semn de solidaritate

Cinci state membre ale UE vor primi suplimentar aproape 3 milioane de doze de vaccin BioNTech-Pfizer. Este decizia Consiliului European care doreşte să distribuie vaccinurile proporţional cu populaţia statelor membre, şi nu în funcţie de câte doze au comandat. Potrivit cancelarului austriac, Sebastian Kurz, dacă această discrepanţă nu ar fi fost înlăturată, imunitatea colectivă ar fi fost atinsă la timp. Astfel, Bulgaria, Croaţia, Estonia, Letonia şi Slovacia, vor primi mai multe doze decât cota lor obişnuită, în semn de solidaritate europeană. Lotul va fi livrat în al doilea trimestru şi face parte din cele 10 milioane de doze trimise anticipat de BioNTech-Pfizer, pentru a acoperi deficitul provocat de întârzierile companiei AstraZeneca.

REALITATEA BREXIT: BARIERE REAPĂRUTE DUPĂ 47 DE ANI

Decizia Londrei de a părăsi Uniunea Europeană este resimţită abia acum, la câţiva ani după referendumul din 2016. Este observaţia fostului negociator-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, făcută în ultima sa zi de muncă la Comisia Europeană. Barnier a spus că mulţi oameni abia acum încep să înţeleagă consecinţele Brexitului printre care şi recrearea barierelor comerciale, inexistenţe timp de 47 de ani. Limitarea circulaţiei şi introducerea vizelor de muncă, au fost, de asemenea, inevitabile. Fostul negociator european speră că ieşirea Marii Britanii din Uniune va reprezenta pentru comunitatea europeană o lecţie, care demonstrează că UE nu este o maşinărie birocratică distantă şi indiferentă, aşa cum o descriu unii.

RISC DE FRAUDĂ CU FONDURILE DESTINATE REDRESĂRII

Preşedintele Curţii Europene de Conturi, Klaus-Heiner Lehne, a atras atenţia asupra riscului de fraudă cu fondurile europene de redresare post-pandemie. Fondurile în pericol fac parte din instrumentul temporar de redresare NextGenerationEU, a căruia valoare se ridică la 750 de miliarde de euro. Acesta a fost creat pentru a facilita repararea daunelor economice şi sociale provocate de pandemia de coronavirus. "Cu cât mai repede ajung banii la oameni, cu atât mai mari sunt riscurile. Este inevitabil", a declarat preşedintele Curţii. Potrivit lui Lehne, este foarte importantă crearea unui sistem eficient de verificare. Pentru asta, Curtea are nevoie de încă 40 de angajaţi, pe lângă cei 900 care deja supraveghează cum se cheltuiesc fondurile europene.