Europa Azi

"Europa Azi": UE deschide un nou capitol în relaţia cu Regatul Unit

TVR MOLDOVA vă prezintă un ezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

UE DESCHIDE UN NOU CAPITOL ÎN RELAŢIA CU REGATUL UNIT

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au semnat astăzi, în numele Uniunii Europene, acordul post-Brexit care va reglementa, de la 1 ianuarie, noile relaţii comerciale şi de cooperare cu Regatul Unit. Tratatul a fost trimis cu un avion al Forţelor Aeriene Regale britanice la Londra, pentru ca premierul Boris Johnson să-şi adauge semnătura pe document. După semnarea de către ambele părţi, acordul va fi aplicat cu titlu provizoriu până la sfârşitul lunii februarie, în aşteptarea aprobării finale a Parlamentului European care îl va face permanent. Acordul post-Brexit reprezintă prima înţelegere comercială şi de securitate încheiată de UE cu un stat care a decis să părăsească proiectul european.

U.E. ŞI CHINA ÎŞI REECHILIBREAZĂ LEGĂTURILE

Uniunea Europeană şi China au încheiat astăzi negocierile, prin videoconferinţă, pentru un nou acord privind investiţiile. Acesta este cel mai ambiţios tratat încheiat vreodată de China cu o altă ţară. Acordul aduce Europei un grad de paritate cu Statele Unite, care are încheiat cu China un acord comercial. Potrivit documentului, companiile europene vor avea permisiunea de a opera în China în mai multe sectoare, inclusiv maşini electrice, spitale private, imobiliare, publicitate, industrie maritimă, servicii cloud de telecomunicaţii şi sisteme de rezervare online a biletelor de avion. Liderii UE i-au transmis preşedintelui chinez, Xi Jinping, invitaţia de a participa la reuniunea UE-China, alături de şefii de stat şi de guvern din statele membre ale UE, care va avea loc, anul viitor, la Bruxelles.

COMISIA EUROPEANĂ ÎŞI MĂREŞTE STOCUL DE VACCINURI

Uniunea Europeană a decis că va mai cumpăra 100 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, deocamdată singurul autorizat în UE pentru vaccinarea împotriva COVID-19. Celelalte vaccinuri candidate, contractate de Comisia Europeană, înregistrează întârzieri în studiile clinice. Pe fondul deficitului creat, UE ar putea aproba extragerea a şase doze de vaccin din fiecare fiolă, în loc de cinci, o practică permisă în restul lumii. În acest fel, stocurile existente vor ajunge pentru mai mulţi oameni. Produsul companiilor Pfizer şi BioNTech, care este deja folosit pentru vaccinare în UE, este administrat în două doze. Prin urmare, stocul actual de 200 de milioane de doze va ajunge pentru mai puţin de un sfert din populaţia blocului comunitar. Cât de repede vor putea fi livrate cele 100 de milioane de doze suplimentare, urmează să fie negociat.