Europa Azi

„Europa Azi”: UE, îngrijorată de criza din Georgia

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎNGRIJORATĂ DE CRIZA DIN GEORGIA

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a reafirmat la Tbilisi, sprijinul UE pentru soluţionarea crizei din regiunile separatiste din Georgia, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării. Michel a făcut anunţul în cea de-a doua zi a unui turneu pe care l-a început ieri la Chişinău şi care urmează să se încheie la Kiev. La Tbilisi, Charles Michel s-a referit şi la criza politică prin care trece acum Georgia după  arestarea principalului lider de opoziţie, Nikanor Melia. Michel a cerut părţilor implicate în soluţionarea crizei interne să ajungă la un compromis. Preşedintele Consiliului European a vizitat azi linia de demarcaţie administrativă cu teritoriile georgiene, care nu sunt controlate de guvern. În 2008, în urma unei ofensive militare de 5 zile, Moscova a împiedicat Tbilisi să restabilească controlul asupra regiunilor separatiste, Osetia de Sud şi Abhazia. Vizita lui Charles Michel la Chişinău, Tbilisi şi, ulterior la Kiev, reprezintă un puternic semnal adresat Moscovei, înaintea summit-ului Consiliului European din martie, în cadrul căruia vor fi analizate relaţiile dintre Bruxelles şi Moscova.

SITUAŢIA MIGRAŢIEI ÎN INSULELE CANARE, TOT MAI GRAVĂ

Deputaţii europeni au evaluat astăzi situaţia din Insulele Canare, afectate de creşterea numărului de migranţi sosiţi pe arhipelag în ultimele luni. Potrivit guvernului spaniol, anul trecut 23 023 de migranţi şi solicitanţi de azil au ajuns ilegal pe insule, din Africa, faţă de 2 687, în 2019. Cei mai mulţi dintre ei au ajuns în ultimele luni ale anului trecut şi au umplut până la refuz centrele de primire. Pe fondul restricţiilor impuse din cauza pandemiei de COVID-19, acest lucru a dus la deteriorarea rapidă a situaţiei umanitare şi a stârnit proteste în rândul populaţiei locale. Autorităţile naţionale şi regionale accelerează construcţia adăposturilor de urgenţă, iar între timp oamenii sunt găzduiţi în tabere improvizate şi în staţiunile turistice goale din cauza pandemiei.



NOI ETICHETE ENERGETICE PENTRU ELECTROCASNICE

Pentru a-i ajuta pe consumatorii din UE să-şi reducă preţul facturilor la energie şi amprenta de carbon, de astăzi a fost introdusă o nouă versiune a etichetelor energetice. Noile etichete se vor aplica deocamdată pentru patru categorii de produse - frigidere şi congelatoare, maşini de spălat vase, maşini de spălat rufe şi televizoare. Da la întâi septembrie, vor fi introduse etichetele pentru becuri şi lămpi cu surse de lumină neînlocuibile, iar în anii următorii – şi pentru alte produse. Cea mai mare schimbare este renunţarea la scara cu simbolurile A +, A ++ sau A +++, în favoarea unei scări mai clare, de la A la G. Aceasta este mai strictă, astfel încât foarte puţine produse vor primi clasificarea "A". Pe etichete va fi inclus şi un cod QR. Scanându-l, consumatorii vor găsi informaţii suplimentare despre dimensiuni, caracteristici specifice sau rezultatele testelor de eficienţă. Pentru o maşină de spălat, de exemplu, acestea indică numărul de litri de apă per ciclu, durata unui ciclu şi consumul de energie măsurat pentru un program standardizat.