Europa Azi

„Europa Azi”: UE îşi extinde portofoliul de vaccinuri anti COVID-19

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

U.E. ÎŞI EXTINDE PORTOFOLIUL DE VACCINURI ANTI-COVID-19

Executivul European a aprobat achiziţionarea a până la 200 de milioane de vaccinuri anti-COVID-19 produse de compania americană Novavax. Conform contractului, statele UE vor putea cumpăra până la 100 de milioane de doze de vaccin Novavax, cu o opţiune pentru 100 de milioane de doze suplimentare, care vor fi livrate până în 2023. Potrivit preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe măsură ce noile variante de coronavirus se răspândesc pe tot globul, noul contract reprezintă o garanţie suplimentară pentru protecţia europenilor şi a partenerilor din întreaga lume. Vaccinul este în curs de revizuire de către Agenţia Europeană pentru Medicamente, în vederea obţinerii autorizaţiei de introducere pe piaţă. Primele doze Novavax ar putea fi livrate statelor din blocul comunitar în ultimul trimestru al acestui an.

O NOUĂ MĂSURĂ DE SPRIJIN FINANCIAR PENTRU FERMIERI

Comisia Europeană a adoptat o măsură de sprijin financiar care va ajuta fermierii să primească plăţi în avans mai mari în cadrul politicii agricole comune. Noua măsură va spori fluxul de numerar al fermierilor afectaţi de criza provocată de pandemie şi de evenimente meteorologice extreme. Statele membre vor putea face plăţi cu un nivel mai ridicat al avansurilor - de până la 70% în cazul plăţilor directe pentru agricultori şi de maximum 85% în cazul plăţilor pentru dezvoltare rurală. Deoarece se aplică garanţiile pentru protejarea bugetului UE, plăţile se pot face după finalizarea controalelor şi a verificărilor, începând cu data de 16 octombrie a acestui an.

ACŢIUNI PENTRU O EDUCAŢIE INCLUZIVĂ ŞI DE ÎNALTĂ CALITATE

Uniunea Europeană îşi va intensifica sprijinul pentru învăţământul primar şi secundar incluziv şi de înaltă calitate. Executivul UE a publicat astăzi o recomandare, propusă în acest sens de Consiliul Uniunii Europene, privind învăţarea mixtă. Acest termen, se referă la situaţia în care o şcoală, un educator sau un elev adoptă mai multe abordări ale procesului de învăţare. Datorită flexibilităţii sale, aceasta poate contribui la sporirea caracterului incluziv al învăţământului, printr-o ofertă educaţională mai bună în zonele îndepărtate şi rurale, precum şi pentru comunităţile nomade sau cei care locuiesc în spitale şi centre de îngrijire. După adoptare, comisia va sprijini punerea în aplicare prin facilitarea învăţării reciproce şi a schimburilor între ţările blocului comunitar.