Europa Azi

„Europa-Azi”: UE-SUA – Două decizii majore

Uniunea Europeană şi Statele Unite îşi vor uni forţele pentru a aborda "comportamentul provocator" al Federaţiei Ruse, a declarat diplomatul şef al UE, Josep Borrell. Într-o conferinţă de presă, alături de şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, aflat în vizită la Bruxelles, Borrell a spus că susţine implicarea Statelor Unite în iniţiativa de apărare a Uniunii Europene. Cei doi diplomaţi au declarat, de asemenea, că au convenit să relanseze dialogul bilateral cu privire la China. Şeful diplomaţiei UE a spus că există o înţelegere comună a faptului că relaţiile cu China au "multiple faţete" şi includ elemente de "cooperare, concurenţă şi rivalitate sistemică". La rândul său, diplomatul american a spus că dialogul privind China este necesar, deoarece atunci când UE şi SUA lucrează împreună, Beijingul poate fi abordat mai eficient.

NOI REGULI PENTRU EXPORTUL DE VACCINURI

Pandemia de coronavirus se agravează în ţările europene. Numărul noilor infecţii, al spitalizărilor şi deceselor provocate de virusul SARS-CoV-2 este în creştere în 19 state membre ale UE, a spus comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides. Ca răspuns, Comisia Europeană a anunţat măsuri suplimentare pentru consolidarea mecanismului de transparenţă şi autorizare a exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19 produse în UE. Acordarea licenţelor de export se va baza pe principiile reciprocităţii şi proporţionalităţii. Astfel, UE va putea bloca transporturile către ţările care nu exportă propriile doze de vaccin şi către cele cu rate mai mari de inoculare. Potrivit executivului european, noile reglementări vor asigura imunizarea europenilor la timp, pentru a atinge obiectivul de vaccinare a 70% din populaţia adultă, înainte de sfârşitul verii.

UN SFERT DIN TERENURI, PENTRU PRODUCŢIE ECO

Comisia Europeană a prezentat astăzi Planul de acţiune pentru dezvoltarea producţiei ecologice. Potrivit acestuia, un sfert din terenurile agricole vor fi utilizate pentru agricultura ecologică până în 2030. Acvacultura ecologică va fi şi ea dezvoltată în mod semnificativ. În acest scop, Comisia a propus 23 de măsuri structurate în jurul a 3 axe – stimularea consumului de produse ecologice, sporirea producţiei şi îmbunătăţirea continuă a sustenabilităţii sectorului. Printre instrumentele principale ale planului se numără schimbul de bune practici, certificarea ecologică a grupurilor de fermieri, îmbunătăţirea nutriţiei animalelor, organizarea lanţului alimentar şi îmbunătăţirea trasabilităţii produselor eco prin tehnologia blockchain.