Europa Azi

„Europa Azi”. UE vrea mai multe doze de vaccin Pfizer-BioNTech

TVR MOLDOVA vă prezintă un ezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

UE VREA MAI MULTE DOZE DE VACCIN PFIZER-BIONTECH

Comisia Europeană poartă discuţii cu Pfizer şi BioNTech pentru a comanda mai multe doze de vaccin împotriva coronavirusului. Bruxellesul vrea să suplimenteze cele 300 de milioane de doze, prevăzute în contractul existent. Germania a declarat că şi-a asigurat o rezervă separată, încă în luna septembrie. Vaccinul Pfizer-BioNTech este deocamdată singurul autorizat în UE pentru vaccinarea împotriva COVID-19. În următoarele zile este aşteptată avizarea vaccinului produs de compania Moderna. Comisia Europeană a comandat în numele statelor membre 80 de milioane de doze Moderna, cu o opţiune de încă 80 de milioane. Dezvoltarea celorlalte vaccinuri, contractate de Comisia Europeană, întârzie. În aceste condiţii, UE se poate baza pe mai puţine doze decât preconizase iniţial.

SUSŢINEREA TINERILOR EUROPENI, O PRIORITATE

Partidul Socialiştilor Europeni, al doilea ca număr de membri din Parlamentul European, susţine propunerea de consolidare a programului Garanţia pentru Tineret. În cadrul acestui program, toţi tinerii cu vârsta  sub 25 de ani au primit accesul la o ofertă de calitate pentru un loc de muncă, un curs de formare continuă, un program de ucenicie sau un stagiu, în termen de patru luni din momentul în care devin şomeri sau îşi termină studiile. Începând din 2014, peste 3,5 milioane de tineri au acceptat o astfel de ofertă. Garanţia consolidată pentru tineret facilitează obţinerea unui loc de muncă şi îl face mai bine orientat, inclusiv în contextul pandemiei. Programul are acum o abordare mai precisă, oferindu-le tinerilor din UE, în special celor vulnerabili, orientări specifice nevoilor individuale şi adaptate contextului tranziţiei verzi şi digitale a economiilor. În plus, grupa de vârstă a publicului-ţintă a fost extinsă, până la 29 de ani.

O TREIME DIN POPULAŢIA UE ARE LOCUINŢE PREA MARI

A şasea parte a populaţiei din Uniunea Europeană, trăia anul trecut în gospodării supraaglomerate. Asta înseamnă că numărul camerelor în care au locuit era insuficient. Potrivit datelor publicate de Eurostat, întâietatea în această categorie i-a revenit României, unde aproape jumătate din populaţie trăia în gospodării supraaglomerate. În categoria celor mai înghesuiţi locatari europeni, sunt şi Letonia, Bulgaria, Croaţia şi Polonia. Pe de altă parte, o treime din populaţia UE a trăit anul trecut în locuinţe subocupate, cu prea multe camere pentru nevoile locatarilor. Cel mai mult spaţiu au avut la dispoziţie maltezii. Aproape trei sferturi din populaţia Maltei a trăit în locuinţe subocupate. Alte state membre, unde mai mult de jumătate din populaţie trăia în locuinţe considerate prea mari, sunt Cipru, Irlanda, Spania, Luxemburg, Belgia şi Ţările de Jos.