Europa Azi

„Europa Azi”: Uniunea Europeană oferă 2,7 miliarde de euro pentru redresare

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a aprobat astăzi modificarea a şase programe operaţionale pentru Fondul european de dezvoltare regională şi Fondul social european. Italia, Ungaria, Spania, Bulgaria şi Germania vor primi o finanţare suplimentară de 2,7 miliarde de euro. Cu aceste resurse, în Italia va fi consolidată tranziţia verde şi digitală, precum şi sistemul social din oraşele metropolitane. Ungaria va sprijini IMM-urile cu împrumuturi fără dobândă şi va subvenţiona salariaţii care şi-au suspendat activitatea din cauza pandemiei. În Spania vor fi dezvoltate infrastructura pentru sănătate şi turismul durabil. O parte din bani vor fi cheltuiţi pentru prevenirea incendiilor, dar şi pentru digitalizarea administraţiei şi a IMM-urilor. Bulgaria va îndrepta resursele în sprijinul fondului de rulment pentru IMM-uri. Iar în Germania banii vor merge la IMM-urile afectate de pandemie şi în sectorul turistic, inclusiv pentru digitalizarea culturii şi a meşteşugurilor.

MESAJ DE APRECIERE ŞI SPRIJIN PENTRU TINERII EUROPENI

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a transmis astăzi un mesaj, cu ocazia Zilei Internaţionale a Tineretului. El a scris că admiră rezistenţa tinerilor în aceste vremuri dificile, când criza COVID-19 a aruncat o umbră peste viitorul lor. Potrivit Eurostat, în 2020, mai mult de unul din şase tineri din Uniunea Europeană nu avea de lucru, nu studia şi nu urma cursuri de formare profesională. Pentru a-i ajuta, toate statele membre s-au angajat să intensifice implementarea Garanţiei pentru tineret, cel mai amplu program de combatere a şomajului în rândul tinerilor. În plus, anul trecut, Consiliul UE a adoptat propunerea Comisiei privind consolidarea Garanţiei pentru tineret, pentru a lărgi sprijinul oferit, în special în timpul pandemiei de COVID-19. Noua Garanţie pentru tineret favorizează incluziunea tinerilor vulnerabili şi se adresează unui grup-ţintă mai larg, extinzând limita de vârstă de la 25 la 29 de ani.

https://twitter.com/eucopresident/status/1425719131039481856

U.E. ESTE GATA SĂ ÎŞI ASUME RESPONSABILITATEA GLOBALĂ

Potrivit Înaltului Reprezentant al UE, Josep Borrell, evenimentele meteorologice extreme din Europa şi din întreaga lume au arătat cât de mult este ameninţată omenirea de schimbările climatice. Cu noua sa legislaţie privind clima şi cu pachetul "Fit for 55" propus de Comisia Europeană, UE este gata să îşi asume responsabilitatea globală, a transmis astăzi diplomatul şef al UE, înaintea celei de-a 26-a conferinţe a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice. Potrivit oficialului european, următorul deceniu va fi decisiv pentru menţinerea încălzirii globale sub două grade Celsius, aşa cum prevede acordul de la Paris din 2015. Borrell a subliniat că este esenţial ca toate ţările să îşi consolideze angajamentele şi să îşi intensifice eforturile înainte de summitul privind clima, care va avea loc la Glasgow în luna noiembrie.