Europa Azi

„Europa Azi”. Vaccinul Moderna vine în UE

TVR MOLDOVA vă prezintă un ezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

VACCINUL MODERNA VINE ÎN U.E.

Vaccinul companiei Moderna este cel de-al doilea autorizat de Comisia Europeană. 160 de milioane de doze se vor adăuga, între primul şi al treilea trimestru al acestui an, celor 300 de milioane de vaccinuri BioNTech/Pfizer. Astăzi, ministrul spaniol al Sănătăţii, Salvador Illa, a anunţat că primele 600 de mii de vaccinuri Moderna vor ajunge în Spania în următoarele şase săptămâni. Tot astăzi, CEO-ul Moderna, Stephane Bancel, a asigurat că scenariul de coşmar, cu vaccinuri care funcţionează doar o lună sau două, este în afara discuţiei. El a spus că vaccinul Moderna ar putea oferi protecţie în decurs de câţiva ani şi va fi eficient şi împotriva celorlalte tulpini de coronavirus depistate în Marea Britanie şi Africa de Sud.

DISTRIBUIREA VACCINULUI, ÎNTR-UN RITM DIFERIT

De la începutul campaniei de vaccinare în UE, de pe 27 decembrie, şi până acum , peste un milion de persoane au fost vaccinate. Pe primul loc după numărul de doze administrate, aproape 370 de mii, se află Germania. Este urmată de Italia, Polonia, Spania şi Danemarca. Raportat la numărul populaţiei, pe primul loc se află Danemarca. Peste 1 la sută din populaţia ţării a primit o doză anti-covid. În clasament urmează Germania, Italia şi Slovenia, fiecare din ele cu mai puţin de jumătate de procent din populaţie deja vaccinată.

U.E. INVESTEŞTE ÎN INOVAŢIILE RADICALE

Comisia Europeană a anunţat prima serie de investiţii în valoare de 178 de milioane de euro pentru sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii foarte inovatoare. În total, 42 de IMM-uri nou-înfiinţate vor primi banii necesari pentru dezvoltarea şi extinderea inovaţiilor radicale în trei domenii: sănătate, economie circulară şi tehnologie avansată de producţie. Primul beneficiar este întreprinderea franceză CorWave. Aceasta va introduce pe piaţă un dispozitiv de asistenţă a ventriculului stâng, care va prelungi viaţa persoanelor cu insuficienţă cardiacă severă. Noua formă de finanţare combină granturile cu capitalurile proprii şi este specifică doar Consiliului European pentru Inovare. Suma maximă oferita poate ajunge la 17,5 milioane de euro.