Europa Azi

Nou mecanism de investiţii de până la 150 milioane de euro, lansat la nivelul UE pentru sprijinirea companiilor care dezvoltă inteligenţă artificială

post-img

În cadrul Summitului WEB de la Lisabona, Banca Europeană de Investiţii (BEI), împreună cu Fondul European de Investiţii (FEI), a lansat un nou instrument de finanţare, sub forma unui mecanism de coinvestiţii de până la 150 de milioane EUR, pentru a sprijini societăţile din întreaga Europă care dezvoltă inteligenţa artificială (IA).

Potrivit caleaeuropeana.ro, iniţiativa, care face parte din sprijinul general al UE pentru Ecosistemul European de Excelenţă şi de Încredere în IA şi din Strategia Digitală Europeană a Comisiei, va viza în principal întreprinderile în faza de început sau de creştere, investind în dezvoltarea de aplicaţii şi tehnologii inovatoare care completează direct IA, cum ar fi blockchain, internetul obiectelor şi robotica.

Iniţiativa completează şi se bazează pe expertiza BEI şi FEI în acest sector, dezvoltată prin intermediul actualului proiect-pilot „Inteligenţă artificială/blockchain” în valoare de 100 de milioane EUR în cadrul InnovFin şi prin intermediul finanţării directe a BEI pentru societăţile IA prin intermediul instrumentului său de investiţii cu risc.

„Europa are tot ce este nevoie pentru a deveni un centru pentru dezvoltarea de vârf a inteligenţei artificiale. Avem talentul şi bogăţia de date industriale – ambele ne vor oferi un avantaj competitiv important în IA dacă le folosim cu înţelepciune. Punem în aplicare un cadru care să ne valorifice punctele forte şi să ne consolideze încrederea, inclusiv prin norme clare şi previzibile. Facilitatea de coinvestiţii anunţată astăzi va sprijini în continuare întreprinderile, astfel încât acestea să poată creşte în UE datorită proiectării şi implementării IA de încredere”, a declarat Thierry Breton, comisar european pentru piaţa internă. 

Prin colaborarea cu investitorii privaţi, Banca Europeană de investiţii se aşteaptă să sprijine aproximativ 20-30 de întreprinderi mici şi mijlocii. Noile fonduri vor fi disponibile în UE şi în ţările asociate Orizont 2020 şi se preconizează că vor fi utilizate în următorii patru ani.