Europa Azi

Solidaritate europeană: Cinci state membre ale UE vor primi suplimentar aproape 3 milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech pentru continuarea campaniei de vaccinare

post-img

Ambasadorii statelor membre au ajuns joi, 1 aprilie, la un acord cu privire la o soluţie unică care permite exprimarea solidarităţii europene prin distribuirea suplimentară a aproape 3 milioane de vaccinuri din cele 10 milioane de doze trimise anticipat de BioNTech-Pfizer către statele membre care au cea mai mare nevoie de doze, se arată într-un comunicat, citat de caleaeuropeana.ro.

Decizia COREPER vine în urma conferinţei video informale din 25 martie 2021, când membrii Consiliului European au adoptat o declaraţie prin care confirmă algoritmul de alocare a vaccinurilor proporţional cu populaţia (pro-rata) statelor membre ale UE şi au însărcinat Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi (COREPER) „să discute problema vitezei de distribuţie a vaccinurilor la alocarea în spirit de solidaritate a celor 10 milioane de doze trimise anticipat de BioNTech-Pfizer în al doilea trimestru al anului 2021”.

Comisia Europeană şi BioNTech-Pfizer au ajuns la jumătatea lunii martie la un acord cu privire la livrarea accelerată a 10 milioane de doze pentru trimestrul 2 (Q2).

Aceste doze ar proveni din cele 100 de milioane de doze opţionale din al doilea contract BioNTech-Pfizer, prevăzut pentru a doua jumătate a anului 2021 (Q3 şi Q4).

Astfel, 19 state membre (Belgia, Cipru, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania şi Suedia) vor primi 6, 66 de milioane de vaccinuri proporţional cu populaţia lor, în timp ce 5 state membre (Bulgaria, Croaţia, Estonia, Letonia şi Slovacia), vor primi în plus faţă de pro-rata a 10 milioane de vaccinuri, pro-rata a 2.854.654 de doze în semn de solidaritate. 

La începutul acestei luni, cancelarul austriac Sebastian Kurz şi alţi cinci lideri din Europa Centrală şi de Est au cerut autorităţilor de la Bruxelles să găsească un „mecanism de corecţie” pentru a regla distribuirea incorectă a vaccinurilor anti-COVID în cadrul Uniunii.

Cancelarul austriac a reamintit că UE a fost de acord să distribuie toate vaccinurile achiziţionate proporţional cu populaţia fiecărui stat. Totuşi, liderul austriac insistă că această regulă este încălcată deoarece unele state primesc doze fără a se ţine cont de populaţia lor, ci în funcţie de câte doze  au comandat. Potrivit lui Sebastian Kurz, dacă această discrepanţă nu este reglată, unele state membre ale UE vor obţine imunitatea de turmă până la sfârşitul lunii mai, în timp ce altele o vor obţine până la sfârşitul anului.

Prin urmare, preşedinţia portugheză a Consiliului a prezentat propuneri pentru a da dovadă de solidaritate faţă de aceste cinci ţări, alocându-le mai multe doze decât cota lor obişnuită, informează Digi24. Austria, Slovenia şi Republica Cehă au respins însă soluţia propusă, iar în urma deciziei de joi s-a hotărât că cele trei state îşi vor primi partea de doze după acelaşi sistem de distribuţie ca în cazul celor 19 ţări amintite anterior.