EXTERN

16 octombrie - Ziua europeană a resuscitării

post-img

Ziua europeană a resuscitării este marcată la 16 octombrie, prin manifestări ce au drept scop educarea populaţiei în ceea ce priveşte acordarea primului ajutor unei persoane care a suferit un stop cardiac, în vederea reducerii numărului de decese înregistrat din această cauză.

Această zi a fost marcată pentru prima dată în anul 2013, la iniţiativa Consiliului European de Resuscitare (ERC), după ce, la 14 iunie 2012, Parlamentul European a solicitat organizarea unei săptămâni de informare în întreaga Europă, cu privire la acordarea primului ajutor unei persoane care a suferit un stop cardiac şi la tehnicile de resuscitare, potrivit www.erc.edu, scrie Agerpres.

Anual, în Europa, peste 350.000 de oameni suferă un stop cardio-respirator în afara spitalelor, deci fără a putea beneficia de asistenţă medicală imediată, şi numai una din şase victime primeşte ajutor de urgenţă din partea semenilor. Victimele au nevoie de manevre de resuscitare în cel mai scurt timp posibil, deoarece resuscitarea asigură un debit cardiac mic, dar esenţial, către inimă şi creier. O intervenţie corectă şi în timp util ar putea dubla sau chiar tripla rata de supravieţuire, astfel că ar putea fi salvate anual circa 100.000 de vieţi, potrivit Consiliului European de Resuscitare.

În România, funcţionează Consiliul Naţional de Resuscitare (CNRR), o organizaţie medicală ştiinţifică interdisciplinară, constituită în anul 1998, al cărei principal obiectiv este promovarea standardelor de instruire şi aplicare a resuscitării cardio-pulmonare şi cerebrale la nivel naţional. CNRR este membru asociat al Consiliului European de Resuscitare, activitatea sa în domeniul educaţiei în resuscitare desfăşurându-se după standardele ILCOR (International Liaison Committee on Resuscitation).

În acest an, în contextul pandemiei COVID-19, accentul este pus pe aplicarea măsurilor de resuscitare cardio-pulmonară, potrivit www.erc.edu. În luna mai 2020, Consiliul Sârb de Resuscitare a organizat un panel, în cadrul căruia specialişti din întreaga Europă au dezbătut probleme legate de provocările etice, orientări ştiinţifice pentru aplicarea măsurilor de resuscitare în timpul pandemiei COVID-19. Ulterior, în luna iunie, au fost reluate cursurile Consiliului European de Resuscitare (ERC), în webinarii pentru susţinerea vieţii.