Belarus îşi mobilizează o parte din rezervişti de teama unei intervenţii a Rusiei
Vizualizari:

Belarus îşi mobilizează o parte din rezervişti de teama unei intervenţii a Rusiei

Belarus şi Federaţia Rusă, state aliate şi prietene, nu trec prin cele mai bune relaţii. Preşedintele statului. Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de peste un sfert de veac, se pregăteşte de un scrutin electoral ce va avea loc pe 9 august. În acest context autorităţile de la Minsk au arestat mai mulţi mercenari ruşi din Wagner Group, acuzaţi că ar fi încercat să destabilizeze ţara.

În tot acest context, Belarus va mobiliza o parte din rezervişti în regiunea din apropierea graniţei cu Federaţia Rusă. Informaţiile au apărut pe mai multe site-uri pe internet, dar mobilizarea a fost confirmată şi de Ministerul Apărării din Belarus.

Natalya Gavrusik, purtător de cuvânt în cadrul Ministerului Apărării, a precizat la solicitarea agenţiei Interfax că mobilizările sunt programate şi au ca scop instruirea militară. Totodată, aceasta a adăugat că astfel de mobilizări au loc constant în diferite perioade ale anului. Ea a evitat să facă vreo legătură între mobilizări şi tensiunile dintre Minsk şi Moscova.

 

Nu putem să nu subliniem totuşi faptul că Minskul a efectuat mobilizarea rezerviştilor pe data de 10 august, exact la o zi după alegerile prezidenţiale care vor avea loc în Belarus.

Pe de altă parte cei de la Defence-Blog susţin că au confirmarea unui oficial militar din Belarus că mobilizarea rezerviştilor va avea loc pe 10 august. Acesta nu a dorit să comenteze nici motivul, dar nici numărul celor mobilizaţi. Sursa citată avansează însă un număr, citând la rândul ei surse proprii locale: Ar fi vorba despre 3.000 de rezervişti, mobilizaţi de teama unei intervenţii a Rusiei.

Potrivit reputatei reviste Global FirePower, în Belarus, stat de aproximativ 9,5 milioane de cetăţeni, personalul militar activ este de 45.500 de militari, în timp ce numărul rezerviştilor este de 300.000.

Tot Defence-Blog, împreună cu Novaya Gazeta, au publicat în urmă cu două zile imagini video ale unui convoi militar, în care puteau fi observate aproximativ 10 blindate, despre care au scris că sunt trupe suplimentare care se deplasează la frontiera cu Rusia. 

Similare
RECOMANDĂRI