EXTERN

Cine trimite baloanele cu bani şi manifeste careirită regimul din Coreea de Nord

post-img

De mai mulţi ani, militanţii sud-coreeni trimit dincolo de frontieră baloane de care agaţă produse de consum, bani sau mesaje destinate nord-coreenilor. Din cauza tensiunii diplomatice în creştere, Coreea de Sud vrea să interzică această practică.

Sunt baloane mari, transparente, lungi de câţiva metri, de care se agaţă un săculeţ cu hrană, bani şi manifeste. De ani de zile, aceste baloane călătoare în miniatură trec frontiera care separă din 1948 Coreea de Sud de Coreea de Nord. O tehnică aproape romantică, ce aminteşte de porumbeii călători folosiţi în timpul celor două războaie mondiale pentru a transmite mesaje, scrie Digi24.

Problema este că în ultimul timp, aceste baloane care livrează mesaje critice la adresa guvernului nord-coreean au turnat gaz peste foc, provocând mânia lui Kim Yo-jong, sora liderului Kim Jong-un, cea care ocupă un loc important în cadrul regimului autoritar de la Phenian. 

Potrivit BBC, Kim Yo-jong a spus că cei care lansează aceste baloane sunt „nişte gunoaie umane”. De cele mai multe ori, este vorba despre transfugi nord-coreeni, care au reuşit să scape din iadul nord-coreean şi vor ca cei pe care i-au lăsat acasă, dincolo de graniţă, să cunoască adevărul.

„Mă întreb dacă lumea ştie ce lepădături sunt aceşti dezertori proşti”, ar fi declarat Kim Yo-jong, pe un ton deloc diplomatic, potrivit agenţiei oficiale KCNA. 

Sudul, gata să facă pe plac Nordului

Kim Yo-jong a ameninţat că va renunţa la pactul de neagresiune dintre cele două Corei şi că va închide biroul de legătură Nord-Sud. Confruntat cu asemenea ameninţări, guvernul sud-coreean se gândeşte să interzică lansarea baloanelor dincolo de frontieră. 

„De fapt, cea mai mare parte a manifestelor aterizează pe teritoriul nostru, ceea ce generează poluare şi le face viaţa grea localnicilor, care trebuie să le adune”, a motivat purtătorul de cuvânt al Ministerului pentru Unificare din Coreea de Sud.

Argumentul nu-i convinge însă pe cei care vor să vadă Coreea de Nord eliberată de dictatură. Au comandat recent un milion de manifeste. Anul trecut activiştii au organizat 11 astfel de lansări, iar anul acesta trei, ultima având loc la 31 mai. Asta a provocat furia surorii lui Kim Jong-un.

În 2014, soldaţii nord-coreeni au încercat să le doboare trăgând în ele şi a avut loc un schimb de focuri peste graniţă.

Pledând pentru libertatea exprimării, liderul activiştilor nord-coreeni a avertizat: „Dacă ne blochează baloanele, vom trimite drone. Nu ne pot opri. Vocea celor 45.000 de transfugi în căutarea adevărului trebuie să continue să se facă auzită”.