EXTERN

Comandantul forţelor NATO, mesaj către Rusia: Dacă descurajarea eşuează, suntem pregătiţi să răspundem agresiunii cu toată greutatea alianţei transatlantice

post-img

Comandantul suprem al forţelor NATO în Europa, generalul Tod Wolters, a afirmat marţi că Alianţa Nord-Atlantică este pregătită să răspundă agresiunilor Rusiei în cazul în care postura de disuasiune şi apărare, creată pentru a răspunde agresiunii ruseşti în vecinătatea estică a NATO, va eşua.

Generalul Tod D. Wolters a făcut aceste remarci în timpul unei audieri a Comitetului pentru Servicii Armate din cadrului Senatului SUA cu privire la bugetul Pentagonului pentru anul 2022, informează Departamentul Apărării într-un comunicat, potrivit Calea Europeană.

Postura de securitate a NATO în Europa este puternică, dar contestată de acţiunile Rusiei în vecinătatea Ucrainei, a spus Wolters, adăugând că aliaţii şi partenerii americani din Europa rămân un avantaj strategic cheie.

“NATO rămâne centrul de greutate strategic şi fundamentul descurajării şi asigurării în Europa. Tot ceea ce facem este generarea păcii“, a spus Wolters.

“Concurăm pentru a câştiga. Descurajăm şi, în cazul în care descurajarea eşuează, suntem pregătiţi să răspundem agresiunii cu toată greutatea alianţei transatlantice“, a avertizat el.

Wolters a menţionat că NATO are un program robust de exerciţii şi că Alianţa va desfăşura în această vară exerciţii din seria Defender compuse din aproximativ 30.000 de militari americani, aliaţi şi parteneri.

Administraţia preşedintelui Joe Biden şi comunitatea internaţională şi-au exprimat preocuparea faţă de creşterea tensiunii între Ucraina şi Rusia. Astfel, liderul american a avut marţi o convorbire telefonică cu preşedintele rus, Vladimir Putin, în care a subliniat “angajamentul de neclintit” al SUA faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei şi şi-a exprimat “îngrijorarea faţă de acumularea neaşteptată de trupe ruse în Crimeea ocupată şi la frontiera ucraineană”, chemând Rusiei să dezamorseze tensiunile. Pe acelaşi subiect, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a avut marţi, la NATO, o întrevedere cu omologul ucrainean, în care secretarul de stat a afirmat, asemenea lui Biden, sprijinul neclintit al SUA pentru suveranitatea Ucrainei şi integritatea teritorială în faţa agresiunii continue a Rusiei. În aceeaşi notă, miniştrii de externe ai G7 şi Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate au îndemnat luni Rusia să pună capăt “provocărilor” sale şi să se angajeze în “dezescaladare” la frontierele Ucrainei unde şi-a concentrat trupe.

Citiţi şi Un fost şef al Pentagonului susţine că SUA trebuie să desfăşoare mai multe forţe în România: Trebuie să ţinem piept Rusiei şi să dăm noi asigurări aliaţilor

De asemenea, potrivit unor surse militare americane, Statele Unite iau în calcul trimiterea de nave de război în Marea Neagră în următoarele săptămâni, într-o demonstraţie de sprijin pentru Ucraina şi pe fondul unei prezenţe militare crescute a Rusiei la frontiera de est a acestei ţări.

Mai mult, SUA au transportat sâmbătă sisteme de rachete HIMARS la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu pentru exerciţii bilaterale cu forţele militare române, iar şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, a avut convorbiri telefonice cu generalul Mark A. Milley, preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din Armata Statelor Unite, şi cu generalul Tod D. Wolters, comandantul suprem al Forţelor NATO din Europa, pe fondul tensiunilor recente din regiunea Mării Negre.