Cum încearcă China să rescrie istoria coronavirusului: „Dovezile sugerează că virusul îşi are originile pe subcontinentul indian”
Sursa foto:ProfiMedia Vizualizari:

Cum încearcă China să rescrie istoria coronavirusului: „Dovezile sugerează că virusul îşi are originile pe subcontinentul indian”

La aproape un an de când doctorii au identificat primul caz de infectare cu coronavirus în oraşul chinez Wuhan, ţara de origine a pandemiei încearcă să lanseze o campanie care să pună sub semnul întrebării originile virusului, relatează The Guardian, preluat de Digi24.ro

Presa de stat chineză a început, în ultimele săptămâni, să prezinte intens exemple de cazuri în care coronavirusul ar fi fost descoperit pe pachete de mâncare congelată aduse din import şi „cercetări” asupra unor posibile cazuri de infectare descoperite în afara graniţelor Chinei înainte de decembrie 2019.

Transmiterea virusului de pe pachete de mâncare congelată sau de alt fel nu este considerată ca fiind un vector semnificativ de infectare, iar experţii spun că sunt puţine şanse ca o persoană să contracteze virusul în această manieră.

Chinezii încearcă, însă, să acrediteze ideea conform căreia nu Wuhan a fost locul din care a început răspândirea virusului. Într-o postare pe Facebook de săptămâna trecută, „Cotidianul Poporului”, publicaţia oficială a statului chinez, susţine că „toate dovezile existente sugerează că noul coronavirus nu a pornit din Wuhan. Acolo a fost detectat pentru prima oară, însă originea sa nu a fost acolo”. Postarea îl citează pe Zeng Guang, fostul epidemiolog-şef al Centrului pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din China.

Un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, întrebat de aceste susţineri ale presei chineze, a declarat că „este important să distingem între unde a fost prima oară detectat virusul şi unde a trecut bariera speciei pentru a infecta omul”.

Cercetătorii chinezi au mers atât de departe încât au trimis spre publicare un articol care susţine că „Wuhan nu este locul în care SARS-CoV-2 s-a transmis pentru prima oară la om” şi sugerând că primul caz de îmbolnăvire a fost pe „subcontinentul indian”. Articolul trimis jurnalului medical The Lancet nu a trecut încă prin filtrul evaluării academice (peer-review).

Afirmaţiile conform cărora virusul nu ar fi originat în China au puţină credibilitate printre cercetătorii occidentali. Michael Ryan, directorul pentru programul de urgenţe sanitare de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a declarat săptămâna trecută că astfel de susţineri sunt „speculative”, în timp ce alţi cercetători, precum profesorul Jonathan Stoye de la Institutul Francis Crick din Londra, spun că „certitudinea pe care o avem este că primele cazuri au fost înregistrate în China. Cel mai probabil rămâne că acest virus îşi are originile în China”.

Similare
RECOMANDĂRI