Fenomenul "fake news" la adresa vaccinului anti-Covid a devenit "a doua pandemie", spune preşedintele Crucii Roşii
Vizualizari:

Fenomenul "fake news" la adresa vaccinului anti-Covid a devenit "a doua pandemie", spune preşedintele Crucii Roşii

Guvernele din întreaga lume trebuie să combată fenomenul de "fake news" legat de vaccinurile anti-Covid 19, care a devenit "a doua pandemie", a declarat preşedintele Federaţiei Internaţionale Crucea Roşie, potrivit Yahoo News.

Potrivit lui Francesco Rocca, liderii trebuie să instaureze în comunităţi încredere privind importanţa vaccinării, scrie Digi24.

Rocca a spus că "tot mai mulţi oameni ezită când vine vorba de vaccinuri, mai ales de vaccinul împotriva Covid".

Preşedintele federaţiei Crucea Roşie a citat un studiu recent efectuat de Universitatea John Hopkins în 67 de ţări, iar cercetarea a dezvăluit că rata de acceptare a vaccinului s-a redus semnificativ în majoritatea ţărilor în iulie până în octombrie 2020.

"Pentru a învinge această pandemie, trebuie să învingem şi pandemia de neîncredere", a declarat Francecsco Rocca.

Într-un sfert din ţările implicate în studiul John Hopkins, rata de acceptare a vaccinului împotriva Covid-19 era aproape sau sub 50%. Japonia a scăzut de la 70% la 50%, în timp ce Franţa a ajung la 38%, de la 51%.

Rocca a spus că lipsa încrederii "nu este nicidecum un fenomen occidental", explicând că studiile efectuate de Crucea Roşie în ultimele luni în opt ţări africane - Congo, Camerun, Gabon, Zimbabwe, Sierra Leone, Rwanda, Lesotho şi Kenya - au arătat un declin constant în ceea ce priveşte percepţia riscului legat de infectarea cu Covid-19.

Un număr tot mai mare de oameni credeau că virusul nu-i afectează pe tineri sau pe africani, dar şi că boala nu mai există, însă a existat şi că pandemia s-a sfârşit, a declarat Rocca pentru Asociaţia Corespondenţilor Naţiunilor Unite. "În numeroase ţări africane, am văzut că majoritatea oamenilor sunt sceptici când vine vorba de vaccinuri, existând ideea larg răspândită că străinii folosesc Africa pentru a efectua teste".

Preşedintele Federaţiei Internaţionale Crucea Roşia mai spus că, în mod surprinzător, anumite grupuri, care sunt de obicei vulnerabile şi marginalizate, nici măcar nu ştiau de existenţa pandemiei, arătând un sondaj efectuat în Pakistan, în care 10% dintre respondenţi nici nu ştiau de Covid-19.

"Credem că eforturile masive şi coordonate de care va fi nevoie pentru a oferi vaccinul anti-Covid într-un mod echitabil trebuie să fie însoţite de eforturi la fel de mari pentru a construi şi menţine încrederea", a conchis Francesco Rocca.

Similare
RECOMANDĂRI