Fondul de relansare al UE trebuie să includă granturi consistente, spune economistul şef al FMI
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Fondul de relansare al UE trebuie să includă granturi consistente, spune economistul şef al FMI

O parte substanţială din viitorul pachet de măsuri avut în vedere de Uniunea Europeană, în ideea de a stimula relansarea economiei după pandemia de coronavirus, trebuie să fie sub formă de granturi mai degrabă decât sub formă de împrumuturi, a declarat economistul şef al Fondului Monetar Internaţional, Gita Gopinath, informează Agerpres.

"Altfel nu va promova revenirea economiei", a spus Gita Gopinath pentru revista germană Der Spiegel.

Liderii UE au convenit în luna aprilie să pună la punct un fond de urgenţă în ideea de a ajuta blocul comunitar să îşi revină din pandemia de coronavirus, însă detaliile finale nu au fost stabilite încă.

România se situează printre statele care vor beneficia cel mai mult de fondurile alocate prin noul instrument de redresare, în valoare de până la 750 de miliarde de euro, prezentat de Comisia Europeană. Executivul comunitar a alocat pentru România suma de 19,626 miliarde de euro, reprezentând granturi. Pe lângă granturi, statele membre UE vor beneficia şi de împrumuturi. În cazul României, planul Comisiei prevede împrumuturi în valoare de 11,580 miliarde de euro astfel că suma totală, granturi şi împrumuturi, alocată ţării este de 31,206 miliarde de euro.

Propunerea Comisiei Europene are nevoie de aprobarea tuturor celor 27 de state membre UE, care au opinii diferite cu privire la acest subiect. 
Similare
RECOMANDĂRI