Grecia ar putea să închidă insulele Mykonos şi Ios, din cauza îmbolnăvirilor cu varianta Delta
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Grecia ar putea să închidă insulele Mykonos şi Ios, din cauza îmbolnăvirilor cu varianta Delta

Grecia a început să trimită echipaje suplimentare de poliţie pe insulele turistice cele mai aglomerate, în condiţiile în care răspândirea noilor variante de Covid a luat proporţii îngrijorătoare. Autorităţile spun că insulele cunoscute pentru petreceri, Mykonos şi Ios, riscă să fi închise dacă lucrurile nu sunt ţinute sub control.

Autorităţile au decis să consolideze prezenţa poliţiei pe insulele precum Mykonos şi Ios, cunoscute pentru viaţa de noapte şi petreceri, existând îngrijorări că antreprenorii locali nu respectă măsurile de prevenire a răspândirii virusului. „Varianta Delta face ca fiecare ţară să se confrunte cu al patrulea val acum şi nu în noiembrie, aşa cum era de aşteptat”, a declarat ministrului grec al turismului Haris Theoharis pentru Guardian.

„În timp ce hotelurile şi pensiunile implementează conştiincios protocoalele stabilite, există aglomeraţie mai mare decât ne-am dori în baruri şi cluburi, în special în rândul tinerilor, aşa că încercăm să ne asigurăm că este menţinut un anumit echilibru”, a mai spus ministrul.

Aproximativ 186 de oameni ai legii au fost trimişi doar pe insula Mykonos, faţă de 56 - numărul celor trimişi anul trecut, în aceeaşi perioadă.

 

Joi, alţi 30 de poliţişti, susţinuţi de agenţi sub acoperire, au fost trimişi la Ios, insula populară printre turiştii mai tineri, atraşi de numeroasele cluburi de aici.

Adjunctul ministrului grec al protecţiei civile, Nikos Hardalias, a declarat că Mykonos şi Ios se află la „un pas” de restricţii suplimentare, care ar putea merge până la închidere, şi că situaţia de pe insulele Zakynthos, Tinos, Lefkada, Santorini, Paros şi Rodos este, de asemenea, îngrijorătoare.

Insulele aglomerate, unde nu sunt respectate măsurile de sănătate, ar putea fi închise

Insulele greceşti din sud au fost marcate roşu închis pe harta Covid a Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor, ceea ce înseamnă că toate călătoriile, cu excepţia celor esenţiale, către şi dinspre regiune sunt descurajate. Grupul de 13 insule include Mykonos, Santorini şi Rodos.

Ratele de infectare au crescut în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani. Spre deosebire de restul Europei, industria turistică a Greciei s-a descurcat relativ bine în cele 10 săptămâni care au trecut de la deschiderea sezonului, hotelierii anunţând o creştere notabilă a rezervărilor făcute de turişti europeni şi americani.

Sosirile au crescut cu 130% faţă de anul trecut, când Grecia - naţiune care depinde foarte mult de turism - a înregistrat o scădere de 75% a vizitatorilor. În 2019, Grecia a atras un record de 33,1 milioane de turişti. Veniturile din turism înregistrate luna trecută au crescut cu „mai mult de 400% faţă de iunie 2020”, a spus Theoharis. „Am recuperat din terenul pierdut”, a mai spus el.

Dar cu varianta Delta, extrem de transmisibilă şi în creştere, oficialii din industrie vorbesc despre „gestionarea imposibilă”, pe măsură ce noi provocări apar zilnic.

La începutul acestei luni, autorităţile au fost forţate să impună restricţii în Mykonos (interzicerea muzicii în baruri şi restaurante), după ce ratele de contagiune au crescut. Miercuri, ministrul pentru protecţia cetăţenilor, Michalis Chrisochidois, a avertizat că este doar o chestiune de timp până când măsuri similare ar putea fi puse în aplicare pe Ios. „Există acum riscul ca insula să fie închisă", a spus el, după ce a vizitat insula. Mai mulţi administratori de cluburi au fost amendaţi.

Theoharis, ministrul turismului, a declarat că insulele pe care Grecia le-a promovat ca fiind „fără Covid”, în urma unei campanii de vaccinare intense, au un sezon mai bun. „Însă insulele mai mici sunt mai aglomerate decât cele mai mari”, a spus el.

Săptămâna aceasta, oficialii greci din domeniul sănătăţii au anunţat că cinci milioane de oameni au fost vaccinaţi, cu mult sub atingerea nivelului de imunizare în masă, dar, totuşi, mulţumitor. „Există însă o schimbare a tiparului bolii şi asta necesită o schimbare a mentalităţii cu privire la modul în care răspundem la ea”, a mai spus Theoharis.

Turismul reprezintă aproape 25% din PIB-ul grecesc, iar unul din cinci locuri de muncă se încadrează în acest sector.

Similare
RECOMANDĂRI