EXTERN

Inundaţii în Ucraina: Autorităţile de la Kiev cer ajutorul UE, NATO şi altor organizaţii internaţionale

Apele revărsate ale Prutului au nenoricit cu mult mai multă lume în vestul Ucrainei, la doar o sută de kilometri de Republica Moldova. Autorităţile de la Kiev au anunţat alocarea a aproape 30 de milioane de dolari pentru lichidarea consecinţelor stihiei. Ucraina a cerut, astăzi, ajutor Uniunii Europene, NATO şi altor organizaţii internaţionale, pentru acoperirea pagubelor produse de cele mai puternice inundaţii din ultimele trei decenii.

Inundaţiile provocate de ploile puternice din ultimele zile au luat viaţa a cel puţin trei oameni, iar unul a fost dat dispărut. Peste 10 mii de locuinţe au fost inundate, iar 150 de kilometri de drum şi 90 de poduri au fost distruse.

Preşedintele Volodimir Zelenski s-a deplasat aseară de urgenţă cu elicopterul în regiunea Ivano-Frankivsk, în care se află două treimi din cele 300 de localităţi aflate sub apă. A doua cea mai afectată regiune este Cernăuţi, urmată de Lviv, Transcarpatia şi Ternopol.

VOLODIMIR ZELENSKI, preşedintele Ucrainei: "Nici nu-mi imaginam că lucrurile sunt atât de complicate. Potrivit statisticilor, o situaţie atât de precară nu a fost de 30 de ani".

Preşedintele Zelenski a promis că vor fi luate toate măsurile pentru depăşirea, în cel mai scurt timp, a crizei provocate de inundaţii. El a spus că vor fi reconstruite locuinţele avariate, iar proprietarii celor distruse complet, vor fi mutaţi în case noi. Mai mult, preşedintele a spus că cei păgubiţi vor primi susţinere financiară astfel încât să facă faţă, pentru moment, crizei. Deocamdată, ei rămân să locuiască la rude, prieteni sau vecini. În Ivano-Frankiivsk, procuratura a pornit, între timp, un dosar penal privind tăierea ilicită a pădurilor din zonă. Potrivit specialiştilor, defrişările masive conduc la crearea unor mari dezechilibre în natură, inclusiv la apariţia inundaţiilor. Pericolul de noi inundaţii în vestul Ucrainei rămâne ridicat, după ce meteorologii au anunţat şi pentru azi ploi însoţite de grindină. Echipele speciale sapă acum canale alternative de scurgere a apei şi reconstruiesc diguri distruse, pentru a preveni noi dezastre. În prezent, 200 de locuinţe dintr-un sat din regiunea Transcarpatia sunt ameninţate de apa acumulată în amonte.