EXTERN

Josep Borrell: Uniunea Europeană nu este neutră în confruntarea SUA-China. Împărtăşim acelaşi sistem politic cu SUA şi nu vrem să îmbrăţişăm sistemul politic din China

post-img

Uniunea Europeană nu trebuie să aleagă între Statele Unite şi China, însă Europa are nevoie de “autonomie strategică” pentru a-şi apăra interesele, a afirmat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, la câteva zile după ce Înaltul Reprezentant al Uniunii a invocat “sfârşitul sistemului global condus de SUA” şi zorii “secolului asiatic”, spunând că presiunea de a alege o tabără este în creştere.

“Există o confruntare din ce în ce mai mare între China şi SUA. Este ceva care va defini lumea de mâine. (…) Trebuie să păstrăm un anumit grad de autonomie pentru a ne apăra interesele“, a spus Borrell unui grup de jurnalişti, vineri, informează EU Observer, după o videoconferinţă a miniştrilor de externe din ţările UE în care au discutat despre o consolidare a strategiei lor faţă de China pentru a contracara diplomaţia tot mai agresivă a Beijingului, scrie Calea Europeană.

“UE nu este neutră în această confruntare. Împărtăşim acelaşi sistem politic cu SUA şi nu vrem să îmbrăţişăm sistemul politic din China“, a adăugat acesta, în ceea ce pare o revenire asupra afirmaţiilor anterioare

Şeful diplomaţiei europene a mai spus că UE nu doreşte să-şi întrerupă relaţiile economice şi comerciale cu China, aşa cum a făcut SUA, şi că nu doreşte să abandoneze multilateralismul, mai ales când China doreşte să joace un rol mai mare în organizaţiile multilaterale.

“Nu trebuie să alegem [între SUA şi China]”, a spus el, adăugând că “unii ar dori să ne împingă să alegem, dar nu trebuie să alegem, trebuie să fie ca melodia lui Frank Sinatra (n.r. – My Way)”.

“Avem propriile interese şi ar trebui să le putem apăra”, a declarat Josep Borrell.

Înaltul Reprezentant a spus că necesitatea “autonomiei strategice” este “mult mai de înţeles ca niciodată”, întrucât pandemia de COVID-19 a scos în evidenţă dependenţa Europei de pe piaţa globală şi chineză pentru livrările medicale.

“Trebuie să avem o autonomie strategică în termeni practici, ceea ce înseamnă că putem să răspundem la o criză prin mijloace proprii şi nu avem aceste mijloace”, a spus el, adăugând că acest lucru “necesită voinţă politică”.

Borrell a recunoscut anterior că UE a fost naivă în ceea ce priveşte relaţia cu China, afirmaţiile sale fiind făcute după ce Beijingul a făcut presiuni pentru eliminarea unor pasaje critice cu privire la acţiunile Chinei dintr-un raport privind dezinformarea realizat de Serviciului European de Acţiune Externe, dar şi după ce autorităţile chineze au dispus cenzurarea unui articol de opinie semnat de ambasadorii statelor membre ale UE la Beijing.