EXTERN

Liderii ţărilor din grupul de la Vişegrad cer revizuirea planului european de relansare economică în urma panedmiei de COVID-19

Liderii ţărilor din grupul de la Vişegrad cer revizuirea planului european de relansare economică în urma panedmiei de coronavirus. Apelul a fost făcut de premierii Poloniei, Ungariei, Cehiei şi Slovaciei, care au semnalat că planul favorizează ţările bogate ale UE în detrimentul celor sărace, din estul blocului comunitar.

Reuniţi la un Summit în oraşul ceh Lednice, prim-miniştrii celor patru state au declarat că, în forma sa actuală, planul de relansare economică discriminează cu ţările sărace. Ei au îndemnat Comisia Europeană să-şi revadă strategia, astfel încât statele mai bogate ale UE să contribuie mai mult la bugetul comunitar pentru redresarea economică după pandemie.

ANDREJ BABIS, premierul Cehiei: "Aceste fonduri suplimentare ar trebui distribuite în mod echitabil. Nu ar trebui să se întâmple aşa ca unele ţări să fie dezavantajate doar pentru că au făcut faţă bine crizei(n.r. de coronavirus)".

MATEUSZ MORAWIECKI, premierul Poloniei: "Este foarte important să menţinem reguli corecte. Reguli corecte înseamnă ca ţările mai sărace, din Europa Centrală, să nu fie dezavantajate în comparaţie cu ţările mai bogate".

VIKTOR ORBAN, premierul Ungariei: "Trebuie să scăpăm de unele absurdităţi ale planului. În general, ţările mai bogate ar primi mai mulţi bani din programul de recuperare. Şi asta este inacceptabil din punct de vedere moral. Aceasta este o problemă morală şi nu poate rămâne aşa".

IGOR MATOVIC, premierul Slovaciei: "Din punctul de vedere al Slovaciei, noi am putea fi satisfăcuţi în mod egoist, dar rămânem împreună şi dorim ca toate cele patru ţări şi oamenii lor, pe care îi reprezentăm, să fie satisfăcuţi la fel de mult".

Planul de relansare economică propus de Comisia Europeană prevede un fond de 750 de miliarde de euro. Două treimi din această sumă ar urma să fie oferită sub formă de subvenţii, iar restul vor fi împrumuturi. Comisia Europeană vrea să atragă aceşti bani de pe pieţele financiare, principalele beneficiare urmând a fi Italia şi Spania, cele mai afectate ţări de pandemia COVID-19. Executivul comunitar a anunţat, deja, că accesarea fondurilor va fi condiţionată de reforme economice privind mediul şi digitalizarea. Iniţiativa Comisiei Europene are nevoie de aprobarea tuturor statelor membre, după negocierile programate la un summit prin videoconferinţă pe 18-19 iunie. Liderii europeni au viziuni contradictorii asupra planului de relansare economică, Austria, Olanda, Danemarca şi Suedia pledând în special pentru oferirea împrumuturilor şi mai puţin a subvenţiilor.