EXTERN

NATO a început luni exerciţiul de descurajare nucleară Steadfast Noon, la care participă 14 state

post-img

Forţele armate din 14 state membre NATO au început luni un exerciţiu anual care simulează apărarea teritoriului Alianţei utilizând arme nucleare, informează un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

Potrivit Agerpres, exerciţiul, intitulat Steadfast Noon, implică zeci de avioane, inclusiv avioane de luptă cu capabilităţi nucleare, aparate de zbor convenţionale şi de supraveghere şi avioane pentru realimentare în aer, potrivit NATO.

Exerciţiul din acest an va avea loc în spaţiul aerian de deasupra zonei sudice acoperite de Alianţă, potrivit nato.int.

Acest lucru le va permite participanţilor să folosească armele tactice nucleare americane B-61, despre care se crede că ar fi stocate la baza aeriană de la Ghedi, din nordul Italiei, notează dpa.

Aparate de zbor printre care şi au avion german Tornado au aterizat la Ghedi luni, potrivit datelor de zbor analizate de expertul în arme nucleare Hans Kristensen.

În conformitate cu programul nuclear al NATO, armele nucleare ale SUA staţionate în Europa pot fi utilizate şi de aviaţiile statelor aliate într-o situaţie de urgenţă pentru a lupta împotriva unor forţe inamice, de exemplu.

Arme nucleare americane sunt de asemenea depozitate în Belgia, Turcia, Ţările de Jos şi Germania, potrivit unor informaţii care nu au fost confirmate oficial de Alianţă, mai scrie dpa.

Reprezentanţii NATO nu au fost dispuşi luni să comenteze despre locaţiile exacte ale exerciţiilor sau să furnizeze alte detalii privind acestea, precizează agenţia de ştiri germană.

Comunicatul NATO face referire la declaraţia ultimului summit conform căreia "dată fiind deteriorarea mediului de securitate în Europa, o Alianţă nucleară credibilă şi unită este esenţială".

"La sfârşitul Războiului Rece, NATO a redus dramatic numărul armelor nucleare staţionate în Europa şi strategia NATO se bazează mai puţin pe arme nucleare", se mai menţionează în comunicat.

De asemenea, comunicatul NATO dă asigurări că nu sunt utilizate muniţii de război şi că exerciţiul ajută la "asigurarea faptului că mijloacele de descurajare nucleară ale NATO rămân sigure, în siguranţă şi eficiente".