Rusia susţine cu bani falşi armata mareşalului Khalif Haftar
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Rusia susţine cu bani falşi armata mareşalului Khalif Haftar

Autorităţile malteze au confiscat bancnote libiene false în sumă echivalentă cu 1,1 miliarde de dolari, tipărite de o firmă din Rusia, a anunţat Departamentul de Stat al SUA, transmite sâmbătă AFP.

,,Statele Unite salută anunţul din 26 mai al guvernului Republicii Malteze privind confiscarea a 1,1 miliarde de dolari de monedă libiană falsă, tipărită de societatea anonimă Goznak - o societate de stat rusă - şi comandată de o entitate paralelă ilegitimă'', a indicat Departamentul de Stat într-un comunicat postat vineri.

,,Banca centrală a Libiei, al cărei sediu se află la Tripoli, este singura bancă centrală legitimă a Libiei. Afluxul de monedă libiană falsă tipărită de Rusia în ultimii ani a exacerbat dificultăţile economice ale Libiei'', adaugă textul.

Autorităţile malteze nu au emis până acum niciun comunicat oficial pe această temă.

Totuşi, cotidianul Malta Today a evocat subiectul într-o postare pe Facebook, intitulată ''1,1 miliarde de dolari în monedă libiană falsă confiscate în Malta'', însă articolul nu mai putea fi consultat pe site-ul publicaţiei sâmbătă la prânz, potrivit Agerpres.

Potrivit unui raport al experţilor ONU adresat în decembrie Consiliul de Securitate, compania rusă Goznak JSC a livrat între 2016 şi 2018 băncii centrale paralele din estul ţării bancnote libiene în sumă totală echivalentă cu 7,11 miliarde de dolari.

În Libia, căzută în haos după înlăturarea fostului dictator Moammar Gaddafi în 2011, puterea este disputată între două administraţii rivale: Guvernul de uniune naţională (GNA) al lui Fayez al-Sarraj, recunoscut de ONU şi cu sediul la Tripoli, şi un guvern paralel în est, controlat de mareşalul Khalifa Haftar.

,,Statele Unite rămân hotărâte să colaboreze cu Naţiunile Unite şi partenerii lor internaţionali pentru a descuraja activităţile ilicite care aduc atingere suveranităţii şi stabilităţii Libiei'', adaugă Departamentul de Stat.

Potrivit comunicatului, ''acest incident subliniază încă o dată necesitatea ca Rusia să pună capăt acţiunilor sale răuvoitoare şi destabilizatoare în Libia''.
Moscova tipăreşte monedă pentru Libia din 2016 şi este destinată unui guvern paralel libian condus de liderul său de facto, mareşalul Khalifa Haftar - şeful Armatei Naţionale Libiene. Există bănci centrale în ambele părţi ale Libiei, iar moneda pe care Goznak o tipăreşte pentru administraţia Haftar este uşor diferită de dinari pe care compania britanică De La Rue le tipăreşte pentru Guvernul Libian de Uniune Naţională (GNA) recunoscut de ONU, potrivit Intellinews.com.

Similare
RECOMANDĂRI