Un miliardar rus excentric vrea să cumpere statui controversate ale Statelor Unite
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un miliardar rus excentric vrea să cumpere statui controversate ale Statelor Unite

Un miliardar rus s-a oferit să cumpere două statui controversate pe care protestatarii americani doresc să le dărâme din cauza legăturilor lor cu rasismul şi colonialismul, reatează CNN.

Omul de afaceri Andrei Filatov, proprietarul Fundaţiei Art Russe, care colectează şi păstrează opere de artă din epoca sovietică, a declarat că este dispus să achiziţioneze statui ale lui Theodore Roosevelt şi ale colonistului Alexander Baranov, aflate la New York şi în Alaska, deoarece aceştia şi-au lăsat o „amprentă pozitivă” asupra Rusiei, scrie Digi24.

Cele două statui se numără printre sute de monumente din SUA care au devenit controversate şi a căror mutare a fost cerută după ce protestele „Black Lives Matter” au stârnit discuţii la nivel naţional despre memorializarea diferitelor figuri istorice. Fundaţia lui Filatov speră să aducă statuile la Sankt Petersburg pentru a păstra „moştenirea culturală şi istorică”.

„Avem un profund respect şi apreciere pentru persoanele care au contribuit la dezvoltarea Rusiei şi au fost asociate cu istoria ţării noastre”, a spus un purtător de cuvânt al Fundaţiei Art Russe.

„Atât cel de-al 26-lea preşedinte al Statelor Unite, Theodore Roosevelt, cât şi guvernatorul aşezărilor ruse din America de Nord, Alexander Baranov, au fost oameni de stat care şi-au lăsat amprenta pozitivă în istoria Rusiei. Prin urmare, vedem nevoia de a le păstra amintirea pentru generaţiile viitoare, a adăugat el.

Statuia lui Roosevelt din faţa Muzeului American de Istorie Naturală din New York a fost vandalizată, iar protestatarii cer înlăturarea ei deoarece un nativ american şi un afro-american stau la picioarele preşedintelui american.

Primarului din New York, Bill de Blasio, a confirmat în iunie că statuia va fi dărâmată, deoarece cele două figuri au fost înfăţişate ca fiind „subjugate şi inferioare rasial”.

Filatov, născut în Ucraina, a făcut averea în industria transporturilor şi a porturilor, potrivit Forbes, care anul trecut a estimat averea sa netă la 1,1 miliarde de dolari. El a fondat firma de investiţii Tuloma în 2013 şi este proprietarul operatorului feroviar privat Globaltrans.

În vârstă de 48 de ani, Filatov este un cunoscut jucător de şah şi preşedintele Federaţiei de şah din Rusia.

În 2012, Filatov a fondat Fundaţia Art Russe pentru a colecta obiecte de artă, în primul rând din epoca sovietică, pe care le împrumută muzeelor şi galeriilor.

Similare
RECOMANDĂRI