EXTERN

VIDEO. Sute de supravieţuitori ai lagărului de la Auschwitz s-au întors în locul unde au trăit infernul. Mărturiile acestora

post-img

După 75 de ani, sute de supravieţuitori ai lagărului de concentrare de la Auschwitz s-au întors în locul unde au trăit infernul. Vor asista la ceremoniile dedicate eliberării deţinuţilor din lagărul nazist, de către soldaţii Armatei Roşii, în 27 ianuarie 1945. Timpul, însă nu iartă, iar de la an la an numărul celor care au rămas în viaţă după o experienţă îngrozitoare este tot mai mic. Vă atenţionăm, informaţiile au un puternic impact emoţional!



Sute de jurnalişti au asistat timp de 6 ore la mărturiile supravieţuitorilor Holocaustului veniţi la Biblioteca Publică din Auschwitz. Cu lacrimi în ochi, foştii deţinuţi au povestit cum au supravieţuit în infern şi de ce au refuzat să vorbească multa vreme despre ororile prin care au trecut.

Alina Dabrowska, supavieţuitoare Auschwitz: "Am văzut copiii aruncaţi în camerele de gazare. A fost atât de îngrozitoare experienţa mea încât nu m-am mai întors la Auschwitz decât după 30 de ani."

Benjamin Lesser, supravieţuitor Auschwitz: "Am crescut o familie şi nu am vrut să îi contaminez cu problema de a fi copii ai unui supravieţuitor. Am vrut să crească ca niste copii obişnuiti americani, să meargă la şcoală cu diferite naţionalitaţi."

Pentru supravieţuitorii Holocaustului, rememorarea acelor momente e o datorie morală faţă de generaţiile viitoare, pentru ca o astfel de tragedie sa nu se repete.

Benjamin Lesser, supravietuitor Auschwitz: "Ne-au zis să ne dăm jos din tren. Mă ţineam strâns de sora mea şi de fratele meu mai mic. Erau femei şi copii care ţipau la dreapta şi barbaţi la stânga. Şi atunci a fost ultima dată când mi-am văzut sora şi fratele. Ei au mers direct la camera de gazare. Atunci nu ştiam că sunt camere de gazare, dar arătau ciudat cu cele 4 sau 5 coşuri pe care ieşeau fum şi foc. Era cenuşă peste tot."

Comemorările de la Auschwitz încep mâine, de Ziua Internaţională a victimelor Holocaustului.

Pe 27 ianuarie 1945, cel mai mare lagăr de exterminare nazist de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat de armata sovietică. Soldaţii ruşi au descoperit 7500 de prizonieri în viaţă şi 600 de cadavre. În total, prin lagărul nazist au trecut peste 1,3 milioane de prizonieri.