JUSTIŢIE

Ancheta „furtului miliardului” bate pasul pe loc

A trecut un an de când Parlamentul îşi asuma responsabilitatea de a descoperi cum a fost devalizat sistemul bancar al Republicii Moldova. S-au aflat multe despre câţi bani ar fi fost furaţi, în timp ce vinovaţii, oricare ar fi ei, sunt în libertate. Membrii Comisiei Parlamentare şi reprezentaţi ai societăţii civile au încercat să tragă concluziile acestei anchete dar şi paşii care ar trebui urmaţi pentru aflarea adevărului.

Potrivit raportului Comisiei Parlamentare, sistemul bancar a fost devalizat în trei etape. Debutul a fost în 2011 printr-un atac raider asupra unei bănci comerciale.

ALEXANDRU SLUSARI, deputat Platforma DA, preşedinte al comisiei de anchetă: „Toate aceste sume a mers prin tranzacţie fictivă, cu spălări de bani, cu evaziuni fiscale. Şi asta a fost prima etapă, scopul căreia a fost ca Veceaslav Platon să pătrundă asupra Băncii de economii, prin diferite scheme şi tranzacţii, el a consolidat aproape 40 % din acţiunile de la BEM”. În 2013 începe cea de-a doua etapă când acţiunile lui Platon au fost vândute lui Ilan Şor. Când statul a fost deposedat de pachetul de control.

Sunt probe din care reiese că autorităţile ştiau ce se întâmplă dar nu au intervenit să pună capăt furtului şi nici să-i judece pe cei vinovaţi.

IGOR BOŢAN, analist politic: Ceea ce ne-a impresionat pe toţi e că autorităţile din aceste instituţii au ştiut totul, au informat conducerea de vârf a Republici Moldova şi singurul lucru care ne-a uimit pe toţi e lipsa răspunsului la întrebarea „dacă aţi ştiut totul de ce nu aţi intervenit pentru a opri această fraudă bancară”?”.

SSINCRON ADRIAN LEBEDINSCHI, deputat PSRM, membru al comisiei de anchetă: 

„-Din păcate organele noastre de drept nu şi-au făcut meseria până în anul 2019-2020.
-Ne profesionalism sau altceva?
-Nu, nu, este intenţie directă pentru că toate interpelările care erau făcute de noi de colegii noştri din păcate in loc procuratura să cerceteze să identifice ei din contra acopereau toate urmele. Vă aduceţi aminte de maşina cu documentaţie care a ars”.

Principalii suspecţi sunt în libertate, iar banii nu au fost recuperaţi. De aceea, mulţi cetăţenii şi-au pierdut încrederea că lucrurile se vor rezolva.

IGOR BOŢAN, analist politic: „Există mari speranţe că noua conducere va întreprinde măsurile necesare pentru a scoate la iveală toate lucrurile importante şi mai există lucruri, m-aţi întrebat de percepţia opinie publice ei, dacă doi oameni  implicaţi în toată această situaţie legată de devalizarea sistemului bancar, Şor şi Plahotnic care sunt oameni absolut nevinovaţi, care a fost necesitatea să fugă din ţară? Colaborarea mult mai eficientă se impune cu serviciile speciale ale altor ţări, mai ales dacă vrem să recuperăm o parte din bani. Rolul parlamentului, părerea mea, că noi trebuie să instituim acea comisie parlamentară care să analizeze situaţia din noiembrie până în prezent cum a decurs şi decurge procesul de lichidare ale celor 3 bănci”.

Timp de aproape şase ani, niciunul dintre şefii Băncii Naţionale nu a fost anchetat. Abia la începutul lunii martie 2020, Procuratura Generală i-a reţinut şi pus sub învinuire pe şase foşti şi actuali funcţionari din conducerea Băncii, în frunte cu Dorin Drăguţanu, fostul guvernator.