JUSTIŢIE

CEDO cere poziţia Guvernului în cazul Domnicăi Manole

post-img

Săptămâna trecută, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat Guvenului cererea Domnicăi Manole şi a cerut poziţia Guvernului pe toate pretenţiile înaintate de către judecătoare. Despre aceasta a anunţat Vladislav Gribincea, avocat din Chişinău şi director executiv al „Centrului de resurse juridice formular Moldova”, care spune că faptul că CEDO a cerut poziţia Executivului pe toate pretenţiile înseamnă că toate au fost considerate prima facie admisibile.

Cazul se referă la demiterea Domnicăi Manole din funcţia de judecător. 

„Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi Curtea Supremă de Justiţie (CSM) au făcut tot ce au putut ca să nu-i permită doamnei Manole să mai activeze ca judecător! Doamna Manole fost demisa în 2018 de CSM, iar CSJ, după mai mult de 10 amânări, a refuzat să o repună în funcţie. Între timp, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionala legea în baza căreia doamna Manole a fost demisa. Doamna Manole a solicitat CSM să-şi anuleze hotărârea pe acest motiv, însă CSM a refuzat!

În consecinţă, Domnica Manole s-a adresat la CEDO şi pretinde încălcarea:
a. dreptului la un proces echitabil (art. 6 CEDO), deoarece un judecător al CSJ (Iulia Sircu) a judecat cauză să după ce a fost eliberat din funcţie, iar judecătorul raportor (Preşedintele CSJ Ion Druta) nu era imparţial
b. dreptului la libertatea de exprimare (art. 10 CEDO), deoarece a fost demisa pentru comentariile şi declaraţiile sale
c. dreptului la viaţa privată (art. 8 CEDO), deoarece demisia dnei Manole a avut consecinţe dezastruoase asupra carierei sale
d. Abuzul de drept (art. 18 CEDO), deoarece scopul real al demisiei nu urmărea un scop acceptabil, ci reprezenta o persecutare pentru declaraţiile dnei Manole privind problemele din justiţie (o pretenţie deosebit de gravă)!