JUSTIŢIE

Cele 7 persoane, bănuite de trafic de haşiş din Spania în Rusia, vor ajunge în faţa judecătorilor. Printre ei şi trei foşti colaboratori de poliţie

post-img

Şapte persoane, inclusiv trei foşti colaboratori de poliţie şi un angajat al Inspectoratului de Poliţie Ialoveni, vor ajunge pe banca acuzaţilor, fiind bănuiţi de implicarea în traficul de haşiş din Spania în Federaţia Rusă.

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale anunţă despre finisarea urmăririi penale şi expedierea în instanţa de judecată a cauzei penale respective.

Conform informaţiilor, membrii grupării transportau drogurile în ascunzişuri special amenajate în rezervoarele pentru combustibil ale automobilelor, care s-au deplasat din Spania pe teritoriul statelor membre ale UE, Belarusului, Ucrainei cu destinaţia finală în Federaţia Rusă. În mod deliberat membrii grupului evitau traversarea teritoriului Republicii Moldova, pentru a nu fi demascaţi de către organele de drept din Republica Moldova.

În cadrul monitorizării acestei grupări criminale, s-a stabilit că membrii grupului respectiv achiziţionau haşişul cu 700 – 800 euro pentru 1 kg şi îl realizau traficanţilor de droguri din Moscova, Federaţia Rusă, cu preţul care varia între 2000 şi 2500 euro în dependenţă de calitate, reuşind transportarea a unei cantităţi de aproximativ 500 kg de haşiş din care ar fi obţinut aproximativ 1 milioan de euro.

Activitatea grupului a fost documentată de către procurorii PCCOCS Serviciul Vamal şi ofiţerii INI, în colaborare cu autorităţile statelor pe teritoriul cărora erau transportate drogurile.

În urma unor ample operaţiuni internaţionale desfăşurate în perioada anilor 2017-2018 în baza informaţiei transmise de către PCCOCS şi INI au fost depistate şi ridicate 6 unităţi de transport cu ajutorul cărora erau transportate drogurile în Spania, Italia, România, Ucraina, Republica Belarus şi Federaţia Rusă , în total fiind ridicate 400 kg. de haşiş din ascunzişurile special amenajate în automobile.

Dacă vinovăţia acestora va fi demonstrată, făptuitorii riscă pedeapsa sub formă de închisoare, pe un termen de la 7 la 15 ani pentru circulaţia ilegală a drogurilor în scop de înstrăinare, adică procurarea, păstrarea, expedierea, transportarea, distribuirea şi înstrăinarea ilegală a drogurilor, săvîrşită în scop de înstrăinare de un grup criminal organizat, în proporţii deosebit de mari.

Este de menţionat faptul că pe întreg parcursul procesului penal, învinuiţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.