JUSTIŢIE

Eşec pentru Guvernul de la Chişinău în iniţiativa de a aduce modificări la Legea Supremă privind sistemul judecătoresc

Eşec pentru Guvernul de la Chişinău în iniţiativa de a aduce modificări la Legea Supremă privind sistemul judecătoresc. Proiectul de lege a fost avizat negativ de Curtea Constituţională, pentru că în act s-au găsit mai multe nereguli, spune preşedintele Înaltei Curţi, Domnica Manole.

Judecătorii constituţionali au dat aviz negativ prevederii care spunea că "Preşedintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de Consiliul Superior al Magistraturii, iar în cazul în care CSM înaintează din nou aceeaşi persoană, atunci preşedinte va trebui să o numească".

„Curtea a observat că propunerea de modificare a articolului 117 nu stabileşte o soluţie în care preşedintele ar refuza numirea repetată a judecătorului propus de CSM”, a declarat Domnica Manole.

Măsura propusă nu prevede şi un mecanism de evitare a unor blocaje instituţionale în procedura de numire a judecătorilor, un alt motiv pentru care Curtea Constituţională a dat aviz negativ. Totuşi, s-au avizat, parţial, modificările legislative privind componenţa CSM.

„Distribuirea numerică a membrilor CSM între 6 judecători şi 6 non-judecători, precum şi excluderea preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie , a ministrului justiţiei şi a procurorului general din componenţa CSM se încadrează în limitele de modificare a constituţiei”, a precizat Domnica Manole.

Executivul speră că aceste modificări vor duce la creşterea independenţei Consiliului Superior al Magistraturii. Totuşi, magistraţii de la Înalta Curte spun că nu e clar mecanismul de desemnare a membrilor non-judecători ai CSM. Au apărut semne de întrebare la capitolul "afiliere politică".

„Curtea a reţinut caracterul ei vag şi imprevibil. Există riscul ca ea să fie aplicată în mod excesiv faţă de unele acţiuni poltiice nesemnificative ale candidaţilor. Astfel, pentru a se atinge obiectivul depolitizării CSM, e suficient ca cei care candidează să nu fie membri de partid”, a spus Domnica Manole.

Totodată, judecătorii constituţionali spun că nu e bine pusă la punct nici încetarea mandatelor membrilor non-judecători ai CSM. În toate aceste cazuri, Înalta Curte a dat aviz negativ, care este definitiv şi nu poate fi supus niciunei căi de atac.

Astfel, proiectul de modificare a Constituţiei poate fi prezentat Parlamentului numai după ce Guvernul va înlătura deficienţele constatate şi va obţine aviz pozitiv.