JUSTIŢIE

Maia Sandu, despre cei care au aplicat deja pentru funcţia de procuror general: Vor avea ocazia să-şi depună dosarele pentru un concurs autentic care va fi jurizat de oameni potriviţi

Stop şi o luăm iar de la capăt. Actualul concurs de selectare a procurorului general organizat de CSP va fi declarat nul şi se va organiza altul la Ministerul Justiţiei. Modificările au fost aprobate astăzi la Şedinţa Guvernului şi urmează să intre în vigoare după ce vor fi votate în Parlament. Miza cea mare a schimbărilor făcute pe ultima sută de metri este ca noul procuror general să fie o persoană din afara sistemului.

Potrivit noilor modificări de la Legea Procuraturii, comisia de selectare va fi creată de Ministerul Justiţiei. Acolo va fi şi o etapă de preselecţie a candidaţilor.

„Cei 2, 3, 4, dar cel puţin 2 candidaţi care sunt preselectaţi să fie integri, oneşti şi profesionişti astfel ca CSP să poată să aleagă”, spune ministrul Olesea Stamate.

Totuşi, într-un final, ultimul cuvânt îl vor avea cei de la Consiliul Superior al Procurorilor, dar care vor alege din lista scurtă de pretendeţi aprobaţi de Ministerul Justiţiei. Premierul spune că actualul concurs de la CSP este unul mimat şi va fi anulat imediat ce deputaţii vor vota în plen pentru modificările la Legea Procuraturii. Cât despre candidaţii care deja s-au înscris:

„Vor avea ocazia să-şi depună dosarele pentru un concurs autentic care va fi jurizat de oameni potriviţi cu experienţă, reputaţie ireproşabilă, unul dintre ei din afara ţării”, spune Maia Sandu.

În privinţa criteriilor ce trebuie întrunite de candidaţi, Ministrul justiţiei a anunţat că s-a intervenit doar la experienţa de lucru.

„Am lăsat această experienţă de 10 ani în domeniul juridic şi am extins spectrul de candidaţi care pot opta pentru această funcţie pentru 5 ani experienţă în calitate de judecător sau procuror şi 7 ani experienţă în calitate de avocat sau ofiţer urmărire penală. Astfel, asigurăm un echilibru potrivit şi experienţă în domeniul procedurii penale. Totodată, şi un candiat care să poată veni din afaraa sistemului”, explică ministrul.

Totodată, s-a propus şi extinderea numărului de membri ai CSP cu încă trei. Este vorba despre preşedintele Uniunii Avocaţilor din Moldova, Avocatul Poporului, dar şi un membru desemnat de Guvern. Primul ministru a anunţat că s-a găsit un consens la nivelul coaliţiei de guvernare.

„Am discutat foarte mult şi ne-au fost oferite asigurări că va fi susţinută legea şi mai mult decât atât, că legea va fi votată în următoarele zile, în prima jumătate a săptămânii”.

La 9 august Consiliul Superior al Procurorilor a anunţat concurs pentru selectarea candidatului la funcţia de procuror general, decizie care a stârnit un val de critici. Totuşi, şapte pretendenţi şi-au depus dosarele pentru această poziţie. Fotoliu de procuror general a rămas vacant după ce Eduard Harunjen şi-a dat demisia. Interimatul funcţiei este asigurat de Dumitru Robu.