JUSTIŢIE

PAS critică mecanismul de evaluare a judecătorilor. Cum răspunde premierul Ion Chicu

Experţi de la Consiliul Europei vin astăzi la Chişinău. Ei au fost invitaţi de Guvern pentru a oferit sprijin la implementarea reformei justiţiei şi, în special, la evaluare externă a judecătorilor. Anunţul a fost facut de premierul Ion Chicu, iar liderul PAS acuză guvernarea că încearcă să subjuge Justiţia. 

Premierul a anunţat că experţii vor sta câteva zile la Chişinău şi vor discuta despre conceptul de reformă a justiţiei.

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: „Să avem lumină verde de la ei ca să purcedem cu aprobarea proiectelor în Guvern şi Parlament. Elementul principal este evaluarea judecătorilor de către o comisie specială care va fi creată de un Consiliu. Comisie din care vor face parte 5 experţi recomandaţi de UE şi partenerii de dezvoltare; şi alţi 5 de Parlament”.

Mecanismul propus este dur criticat de opoziţie pentru că ar permite subordonarea politică a justiţiei.

SERGIU LITVINENCO, deputat PAS: „Dacă în partenerii de dezvoltare noi avem încredere, în comisia juridică mai puţin. Mai ales că am văzut cum a organizat concursurile de recrutarea prin fentarea şi trişarea rezultatelor evaluării şi punctării membrilor.”

Ion Chicu a reacţionat scurt la aceste acuzaţii: „Dacă dumnealui consideră că acei 5 experţi europeni care vor crea comisia de evaluare au de gând să pună sub control nu ştiu cui justiţia, atunci să se adreseze lor direct”.

Şi Maia Sandu este revoltată pentru că în conceptul de reformare s-a renunţat la evaluarea procurorilor. Cât despre testarea magistraţilor, liderul PAS crede că, de facto, această evaluare va fi una internă.

MAIA SANDU, liderul PAS: „Actuala guvernare abandonează o evaluare extraordinară şi propune o evaluare simplă a judecătorilor. Evaluarea o vor face tot oameni din sistem iar mecanismul propus nu se deosebeşte prea mult de cel prevăzut în actuale lege”.

Potrivit conceptului de reformă, în următorii cinci ani toţi judecătorii din Republica Moldova vor fi evaluaţi, inclusiv de experţi internaţionali. Va fi întocmit un grafic aleatoriu şi, cel mai important, secret. Cert este că primii care vor trece prin filtrul evaluării vor fi membrii Consiliului Superior al Magistraturii, după care judecătorii de la Curtea de Apel. Proiectul de lege a fost expediat spre expertiză la Consiliul Europei încă de pe 3 ianuarie. Dacă proiectul va avea undă verde, atunci evaluarea magistraţilor ar trebui să înceapă la vară.