Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Preşedintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii a demisionat

Preşedintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Anatol Pahopol, şi-a dat astăzi demisia. El spune că, în ultima vreme, au fost mai multe critici la adresa sa, inclusiv din partea unor membri ai CSM. Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, susţine că, prin această decizie, Pahopol i-a stricat planurile preşedintelui Igor Dodon de a mai numi în functii judecători dubioşi. Serviciul de presă al Preşedinţiei nu a comentat acuzaţiile.

Cererea de demisie a preşedintelui interimar al CSM a fost acceptată de majoritatea membrilor Consiliului. Anatol Pahopol a declarat că nu mai are dreptul moral de a exercita această funcţie după ce, în ultima săptămână, activitatea sa a fost criticată public de două ori de membrii CSM. Decizia vine şi după ce, recent, deputatul Dinu Plângău a depus o sesizare la Curtea Constituţională în care a cerut suspendarea legii prin care Anatolie Pahopol a fost numit membru, iar ulterior a devenit preşedinte interimar al CSM.

„Sesizare care a fost pregătită şi elaborate, foarte bine documentată din punct de vedere juridic şi care l-a determinat într-un final pe Anatolie Pahopol să demisioneze din funcţia pe care i-a atribuito necunstituţional Parlamentul prin anumită influienţă şi presiune politică”, a spus DINU PLÎNGĂU, deputat, Platforma DA.

Între timp, deputatul Sergiu Litvinenco consideră că demisia lui Pahopol i-a stricat planurile preşedintelui Igor Dodon.

„Din câte se pare, această demisie a cam stricat planurile lui Igor Dodon, Maxim Lebidinschi şi alţii ca ei de a mai numi în funcţia de judecători la final de mandat, mai mulţi magistraţi dubioşi.Vom vedea cum se va vota, dar s-ar putea să nu le ajungă voturi celor care promovează în CSM interesele lui Dodon pentru a numi judecători sau de a face propuneri de numire a mai multor judecători”, a spus SERGIU LITVINENCO, deputat PAS.

Serviciul de presă a preşedinţiei nu a comentat acuzaţiile. Fostul consilier al lui Dodon, Maxim Lebedinschi, spune că afirmaţiile lui Litvinenco sunt populiste.

„Eu nu am alte atribuţii de cât cele de membru al CEC, orice aluzie sau învinuiere este una neîntemeiată”, a declarat MAXIM LEBEDINSCHI, secretar, Comisia Electorală Centrală.

Anatol Pahopol a fost detaşat la Consiliul Superior al Magistraturii pe 26 mai 2020. El a preluat interimatul funcţiei de preşedinte al CSM în locul Luizei Gafton, fiind cel mai în vârstă membru al instituţiei şi această prerogativă îi revenea, potrivit legislaţiei.
Similare
RECOMANDĂRI